Секрети шведського столу: як готелі економлять на відпочивальниках

Секрети шведського столу: як готелі економлять на відпочивальниках

Шведський стіл приваблює великою кількістю продуктів і страв. Багатьох туристів цікавить питання, як у готелях із системою "шведський стіл" встигають подавати таку кількість страв із незначними витратами на продукти.

Існує думка, що готелі і заклади, де є шведський стіл, обманюють людей. Так, одні стверджують, що економлять на продуктах, виставляючи повторно тільки їжу з тривалими термінами зберігання. Інші ж упевнені, що заклади спеціально красиво подають дешеві страви, щоб люди звертали на них увагу.

Про те, як насправді влаштований шведський стіл у готелях і закладах, розповів для OBOZREVATEL голова Асоціації індустрії гостинності України Олександр Лієв. Експерт також зізнався, на чому найчастіше економлять дорогі й дешеві готелі з подачею "шведський стіл".

За словами Олександра, красиво оформляти й подавати страви потрібно будь-які, незалежно від готелю й економії. До того ж експерт зізнався, що пропонувати туристам шведський стіл набагато вигідніше, ніж подавати порційне меню.

"У цьому і полягає основна економія технології виробництва. Справа в тому, що коли готують порційне меню, кількість відходів і нез’їденої їжі більша. А із системою "шведський стіл" кухарі знають, у якій кількості й що потрібно готувати. До того ж фізичної праці йде набагато менше, ніж у закладах, де подають і сервірують стіл офіціанти. Також відрізняється і обсяг їжі, яку готують порційно, – тут він набагато більший", – розповів фахівець.

Так, за словами глави індустрії гостинності, найчастіше все залежить від технології розміщення. Крім того, фахівець додав, що економлять не тільки дешеві, але навіть найдорожчі готелі, як за кордоном, так і в Україні, і це нормально.

"В економії має бути все раціонально. Якщо, наприклад, у готелі розкішний сніданок, то рішення знову зупинитися тут може бути пов'язано саме з якісною подачею їжі", – зазначає Олександр.

Як економлять на шведському столі

Дешеві страви виставляють на початку, дорогі – в кінці. Так, наприклад, поки людина дійде до найдорожчого (м'ясо, риба, морепродукти), найчастіше її тарілка вже буде наповнена.

Видають маленькі тарілки для страв. Це зроблено з метою економії, щоб не набирали зайвого. Наприклад, людина набрала страв, пішла поїла і, якщо потрібно буде, взяла знову їжу.

Купують дорогі продукти оптом. Або ж з урахуванням регулярних закупів у постачальника за знижкою.

У Туреччині та Єгипті, де є система "шведський стіл", готель звільняється від податків. Це відбувається за рахунок того, що необхідно спожити певний обсяг місцевої продукції.

Крім того, Олександр розповів, що найчастіше дешеві готелі економлять не на їжі, а на розміщенні відпочивальників.

"Найчастіше заробляють не стільки на харчуванні, скільки на розміщенні. Якщо в готелі якісний шведський стіл, іде великий обіг. Це стереотип, що дешеві готелі – це завжди погана їжа. Найчастіше відмінність дорогих і бюджетних готелів - за рахунок розмірів номерів, сервісу і ресепшну", – повідомив фахівець.

Які страви краще обійти стороною

Про те, якими продуктами можна отруїтися і на що треба звертати увагу під час вибору їжі, розповіла лікарка-дієтологиня, глава наукової ради Асоціації дієтологів України Олександра Кириленко. А дієтологиня-терапевт Юлія Поворознюк пояснила, як правильно харчуватися на відпочинку, де є шведський стіл, і на чому найчастіше економлять готелі, подаючи продукти для відпочивальників.

За словами Юлії, дуже часто люди отруюються після шведського столу через велику кількість спожитих жирних і смажених продуктів.

"Під час поїздки на курорт, де є шведський стіл, у більшості людей виникає "емоційний голод", оскільки хочеться спробувати все. Після такого спостерігається загострення панкреатиту, з'являється дискомфорт у шлунку і кишечнику, може виникнути гіркота, печія, діарея і навіть блювота. Під час відпочинку з безмежним доступом до їжі часто відбуваються порушення шлунково-кишкового тракту і токсичний гастроентероколіт. У тих, у кого є хронічні захворювання, на відпочинку бувають загострення через велику кількість їжі", – розповіла фахівчиня.

Олександра зазначає, що достатньо їсти лише тричі на день, без перекусів.

"Організм людини фізіологічно не може приймати постійно потік їжі, оскільки у нас виробляється певна кількість шлункового соку, ферментів (підшлункової або жовчного міхура), також кишечник постійно працювати не може", – додала дієтологиня.

Чим можна отруїтися на шведському столі?

Як стверджує Юлія, найчастіше причиною отруєння можуть бути нітрати у фруктах, а також інфекції через погано помиті продукти. Крім того, під забороною солодощі, які не пройшли термообробку. До того ж найчастіше економлять у готелях на дорогих продуктах: якісній рибі, м'ясі, морепродуктах. Не економлять на фаст-фудах, солодощах, газованих напоях, дешевих фруктах.

За словами Олександри, варто також відмовитися від салатів, до складу яких входить майонез або будь-які інші соуси. Як стверджує фахівчиня, в такі страви кухарі додають продукти, які вже кілька днів стояли на шведському столі. Альтернативою стануть самостійно приготовлені салати (мікс овочів, фруктів, м'яса, риби, можна додати в тарілку і залити свіжим йогуртом).

"Крім цього, під забороною солодощі, де є крем (білковий, масляний). Це торти, тістечка, вафлі тощо. Дуже часто в цих стравах можна виявити стрептококи, стафілококи, кишкові палички, які сприяють отруєнню. Альтернатива – суха випічка (круасани, булочки)", – каже експертка.

Як харчуватися на відпочинку: правила та поради

1. Потрібно обирати свіжоприготовлені продукти (наприклад, овочі, салати, які щойно нарізали).

2. Необхідно свідомо обирати страви і дотримуватися своєї порції. На шведському столі можна знайти хороші, повноцінні, правильно підібрані продукти. Наприклад, на сніданок обирати цільнозернові крупи, омлет або варене яйце. На обід будь-який гарнір (щонайбільше 3 столові ложки) і шматочок м'яса. На вечерю – риба (запечена, на грилі або на пару).

3. Не можна поєднувати м'ясо, рибу, сир, картоплю, смажене і жирне за один прийом їжі через надлишок білка, до того ж ШКТ може не впоратися.

4. Соуси варто вибирати зі зрозумілим для вас складом (оливкова олія, гранатовий соус). Якщо є реакція на молоко, намагайтеся обмежити його в стравах.

5. Зі шведського столу потрібно вибирати ті продукти, які ви найчастіше їсте вдома.

6. Обережно вводити в раціон нові продукти, особливо екзотичні морепродукти і фрукти, на які найчастіше є алергічна реакція. Продукти, які можуть викликати алергію: лобстери, каракатиці, різні морепродукти, екзотичні фрукти (найчастіше манго).

Який вигляд має ідеальна тарілка?

1/4 тарілки повинен складати гарнір;

1/4 тарілки повинен бути білок – риба, м'ясо, птиця, сир, морепродукти;

1/2 тарілки – різні салати зі свіжих продуктів без термообробки (зелень, огірки, помідори).

Якщо ви вибираєте овочі з термообробкою, тоді зверніть увагу на броколі, цвітну капусту на парі.

Читайте також