Різдвяний піст: християни очищаються духовно і тілесно

Різдвяний піст: християни очищаються духовно і тілесно

Різдвяний піст, або ж Пилипівка, розпочинається 15 листопада і завершується 24 грудня, у Святий вечір (тобто триває сорок днів). Він потрібен, аби підготуватися до Різдва Христового. За цей час християни очищаються духовно і тілесно

Правила харчування в піст повністю виключають м’ясо, яйця і молочні продукти. Що вживати — залежить від дня тижня. По середах і п’ятницях дотримуються сухоїдіння. Зокрема, їли тільки ті продукти, які не піддавалися термічній обробці. Цього ж дотримувалися й у понеділок останнього тижня посту.

А інших понеділків подавали до столу гарячі страви без соняшникової олії, на відміну від вівторків та четвергів, коли її додавали до страв.

У вихідні і під час великих церковних свят піст найменш суворий — дозволено навіть рибу.

Тож люди зі слабким здоров’ям можуть не постити, якщо відмова від м’яса, молочних продуктів шкодить їхньому організму. Звільняються від таких обмежень вагітні жінки або матері, які годують немовлят грудьми.

Не варто змушувати до посту дітей віком до 14 років. Послаблення дозволяється й особам важких та небезпечних професій (приміром, шахтарям).

Не стосуються ці правила й тих, що опинилися у складних життєвих умовах, де дотримання посту неможливе — військовослужбовців на передовій лінії оборони, жителі прифронтових територій, навіть вимушено переміщених осіб. Для них це не вважатиметься гріхом.

У Різдвяний піст не можна лихословити, осуджувати (тим паче, безпідставно), закликати до нечистого, коїти погане…

Читайте також