Рівненський апеляційний суд випустив школяра із СІЗО

Рівненський апеляційний суд випустив школяра із СІЗО

Рівненський апеляційний суд розглянув скаргу одинадцятикласника з Волині, якого за продаж 11 грамів коноплі засудили до шести років ув’язнення. Марихуану, яка в Україні вважається особливо небезпечним наркотиком, хлопець продав працівникам поліції під час оперативної закупки. Щойно суддя оголосив вирок, школяра відправили до СІЗО. І це при тому, що вирок навіть не набув чинності. Апеляційну скаргу до суду подали рідні Євгена, адже вважають вирок надто суворим, а закупку конопель — провокацією.

На розгляд апеляції школяр чекав три місяці. Їх він провів у Луцькому СІЗО разом із дорослими арештантами. За торгівлю марихуаною одинадцятикласнику із селища Ратне на Волині районний суд виніс вирок — шість років позбавлення волі. Настільки суворе рішення Феміди приголомшило рідних Євгена.

— У Жені ніколи не було проблем із законом. Він навіть у вуличних бійках участі не брав! І настільки суворий вирок — це шок. Всі ми знаємо, як «перевиховують» українські в’язниці. Хлопець втрачає надію і розуміє, що цей вирок перекреслив усе його майбутнє, — каже тітка обвинуваченого Олена.

Провокацією правоохоронців рідні обвинуваченого вважають дві оперативні закупки. Поліцейські домовилися з двома дівчатами, щоб вони спонукали хлопця, який вживав наркотики, продати канабіс і їм. Перша закупка відбулась у квітні, друга — у травні минулого року. За коноплі хлопцю заплатили 440 та 700 гривень відповідно. У першому випадку одинадцятикласник свою вину визнав, щодо іншого — ні. Адже гроші за наркотик взяв чоловік, з яким юнак тоді був. Адвокат обвинуваченого Віталій Жуковський переконаний: хлопця підставили:

— Немає жодних відомостей, що мій підзахисний намагався збувати наркотичну речовину до того, як до нього підіслали працівників поліції. А провокувати неповнолітніх на злочин в Україні заборонено.

Вирок, який отримав неповнолітній, адвокат оскаржив. Скаргу розглядав Рівненський апеляційний суд. Обвинувачений та прокурор були на відеозв’язку. Тим часом під стінами суду проти вироку школяреві протестували з десяток городян.

— Шість років за кілька грамів «трави»! Цей вирок навіть порівняти неможливо з тими, які чули вбивці. Ми за справедливе рішення суду, — каже Алла Гричанюк.

На апеляції судді дивуються: чому після вироку хлопця відразу відправили у слідчий ізолятор, адже чинності він ще не набрав. На запитання судді, чи порушував Євген особисте зобов’язання як запобіжний захід, прокурор відповів заперечно.

Попри це виправдального вироку, як того просила сторона обвинуваченого, присутні не почули.

— Вирок Ратнівського районного суду Волинської області від 23 грудня 2020 року стосовно Євгена Миколайовича Обуховського скасувати, призначити новий розгляд у суді першої інстанції, — зачитав рішення колегії суддя Рівненського апеляційного суду Святослав Гладкий.

Санкція статті, яку інкримінують Євгену, передбачає до 10 років позбавлення волі. Яке покарання отримає школяр за продаж 11 грамів наркотику — стане відомо після нового судового розгляду. На новий вирок хлопець чекатиме не у СІЗО. Зі слідчого ізолятора його випустили під особисте зобов’язання. Та чи повернеться він до школи?

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також