Про бої під Бахмутом та як аеророзвідка допомагає нашим бійцям: у розповіді нацгвардійця

Про бої під Бахмутом та як аеророзвідка допомагає нашим бійцям: у розповіді нацгвардійця

Старший солдат Михайло Ткачук – оператор БПЛА рівненського підрозділу Національної гвардії України. У 2022 році гвардієць служив у харківському підрозділі НГУ, де він пройшов підготовку з управління безпілотниками, щоб потім у складі групи аеророзвідки виконувати бойові завдання на Харківському та Донецькому напрямках.

Історію бійці розповіли у рівненському підрозділі Нацгвардії України.

Під час першого бойового завдання на Харківщині гвардійцю вдалося знищити станковий протитанковий гранатомет. Потім Михайло виконував бойові завдання на Донеччині. У грудні 2022 року група БПЛА відправилася у Соледар.

- Ми виконували завдання з аеророзвідки. На перший день перебування у цьому населеному пункті нашій групі БПЛА вдалося виявити скупчення особового складу противника. Як виявилося згодом – це були вагнерівці. Тоді наші артилеристи знищили цих окупантів, - розповідає боєць.

У січні 2023 року група аеророзвідки відправилася на виконання бойових завдань у Бахмут. За словами Михайла, це було одним із найважчих завдань, адже по гвардійцям увесь час працювала ворожа артилерія та авіація.

- Ми працювали і вдень, і вночі, оскільки розуміли, що нашим побратимам потрібна допомога. Тоді завдяки злагодженій роботі операторів БПЛА і артилеристів вдалось знищити: шість ворожих розрахунків АГС, один РЕБ, понад 20 спостережних пунктів противника. Ми розбивали по 10 ворожих груп щодня, - каже Олександр.

Згодом Михайло приєднався до лав рівненського підрозділу Національної гвардії України. У грудні 2023 року він з побратимами відправився на Донеччину.

- На Донеччині серед основних завдань, які ми виконували, були: розвідка місцевості, виявлення ворожих позицій та складу боєприпасів окупанта, а також коригування роботи артилерії та піхоти.

Групі аеророзвідки довелося працювати з різними видами безпілотних літальних апаратів.

- Під час виконання завдань ми працювали з fpv, Mavic, Mavic 3 pro. Як показує досвід, для проведення розвідки місцевості краще використовувати Mavic 3Т, адже цей дрон більш універсальний, має якісну камеру й може працювати як вдень, так і вночі. Для завдання ударів по ворогу ми застосовували fpv-дрони, які несуть бойову частину, як-от постріл з РПГ або саморобні модифіковані боєприпаси, - говорить Михайло.

Гвардієць розповідає, що найважче в зоні виконання бойових дій морально підготуватися до виїздів на позиції, адже ти усвідомлюєш, що від тебе залежить життя інших військовослужбовців.

- Пригадую, як важливо було коригувати просування побратимів в Авдіївці. Ми тоді старалися обхитрити засоби радіоелектронної боротьби, а навіть якщо десь втрачали дрон, то одразу ж підіймали інший, аби допомогти нашим військовослужбовцям, - каже боєць.

 

Читайте також