Порошенко передав акції «5 каналу» та «Прямого» журналістам, які створили холдинг «Вільні медіа»

Порошенко передав акції «5 каналу» та «Прямого» журналістам, які створили холдинг «Вільні медіа»

Телеканали "П'ятий" та " Прямий ", які належали п'ятому президенту України Петру Порошенку, об'єдналися у медіахолдинг "Вільні медіа", якому було передано 100% корпоративних прав телеканалів, повідомляє "Прямий".

"Минулої п'ятниці ми створили новий медіа-холдинг, який називатиметься "Вільні медіа". Власниками холдингу є медійники, журналісти, громадські діячі та опозиційні депутати, які були журналістами. Додаткові 10% акцій холдингу відведено під участь усього трудового колективу тих медіа, Які будуть у цьому холдингу. Таким чином, трудові колективи є найбільшим акціонером. Відповідно до вимог антикорупційного законодавства, народні депутати одразу ж передали свої акції в управління телеканалам", - розповів в ефірі телеканалу ведучий Матвій Ганопольський.

Порошенко, коментуючи створення холдингу, зазначив, що передав акції телеканалів журналістам із метою захисту свободи слова.

"Днями через атаку на свободу слова, яка є справжньою мішенню закону про олігархи, я змушений був ухвалити рішення про продаж акцій обох нещодавно своїх каналів журналістам: нинішнім і колишнім, які працювали на "Прямому" і, звичайно, на "5- м каналі", який бився із цензурою ще за часів Помаранчевої революції та Революції Гідності. Частина цих журналістів - народні депутати. За законом свої пакети вони передали в управління телеканалам, які об'єдналися у холдинг із символічною назвою "Вільні медіа", - розповів Порошенко, повідомляє пресс-служба партії "Європейська солідарність".

Він наголосив, що метою закону про деолігархізацію насамперед є взяття під контроль ЗМІ, і нагадав, що тиск на телеканал "Прямий" чинився і раніше.

"Скоро вже три роки, як влада намагається знищити "Прямий" канал. 21 травня 2019 року пройшла інавгурація, і буквально за три дні, 24 травня 2019 року проти тодішнього власника каналу порушили кримінальну справу. Зробили це за доносом поплічника Януковича Портнова, який у той час був ключовим юридичним радником Зеленського. У середині лютого цього року за лічені години до того, як Рада безпеки могла ввести санкції проти "Прямого" каналу, я змушений був купити акції "Прямого" каналу, щоб взяти під свій захист свободу слова", - нагадав Порошенко.

"Україна – це Європа. І вільні ЗМІ – це важливий інститут у кожній демократичній державі. Ми не дамо знищити завоювання Революції Гідності. Ми не дозволимо побудувати в Україні диктатуру, подібну до режиму Путіна чи Лукашенка", - підсумував він.

Як повідомлялося, 5 листопада президент України Володимир Зеленський невідкладно підписав закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну чи політичну вагу в суспільному житті (олігархів)". Як зазначається в тексті закону, оприлюдненому на сайті парламенту, він набирає чинності з дня, що настає за днем його опублікування, і вводиться в дію через шість місяців з дня набуття ним чинності.

При цьому закон втрачає чинність через 10 років з дня його набуття чинності.

Читайте також