Понад усе мріяла з’їсти піцу

Понад усе мріяла з’їсти піцу

У Львові прооперували 8-річну дівчинку з Рівненщини, яка мала рідкісне захворювання кишечника. Про це розповіли на фейсбук-сторінці Першого медичного об'єднання Львова.

Проблеми з кишечником у Таїси проявилися, коли їй було два роки.

- Їй стало важко випорожнюватися. Потому тричі на рік стан дівчинки загострювався настільки, що доводилося лягати в лікарню з кишковою непрохідністю. Сувора дієта, процедури та ліки не допомагали. А при будь-якій фізичній активності у Таїси хапав живіт та з’являлася нудота, - розповіли медики.

Якось мама дівчинки натрапила в мережі на жінку, дитина якої теж роками мучилася від таких самих симптомів – аж поки родина не звернулась до спеціалістів Лікарні Святого Миколая. Ті допомогли. Тож Таїсу теж вирішили показати львівським лікарям. Тамтешні хірурги обстежили дівчинку та запідозрили хворобу Гіршпрунга - це вкрай рідкісне вроджене захворювання кишківника, яке характеризується відсутністю нервових клітин у ділянці товстої кишки. Аби перевірити цю підозру, медики взяли шматочок тканини на дослідження. І побачили, що справді у 15% товстої кишки немає необхідних для роботи шлунково-кишкового тракту нервових вузлів та волокон. Тож із певністю на 100% підтвердили хворобу Гіршпрунга.

- При такій патології частина товстої кишки не має нервових закінчень, які відповідають за те, що їжа через товсту кишку проходить до прямої кишки. Оскільки захворювання вроджене, то боротися нам доводиться з природою. А з природою боротися непросто. Утім ми маємо успішний досвід допомоги пацієнтам з цією рідкісною недугою”, – розповіла кандидатка медичних наук та хірургиня Лікарні Святого Миколая Галина Курило.

Хірурги виконали Таїсі оперативне втручання мініінвазивно, тобто без великого розрізу, а через 4 проколи в животі по 5 мм. Під час операції вони видалили уражену недугою ділянку кишківника, а здорові частини – з’єднали між собою.

- Уже на другий день після операції Таїса змогла самостійно сходити в туалет. Дівчинка вже поїхала додому. Тепер вона повністю здорова! І зовсім скоро зможе з’їсти омріяну піцу, - підсумували медики.

Читайте також