По малюків — у діагностичний центр: лікування безпліддя оплачує держава

По малюків — у діагностичний центр: лікування безпліддя оплачує держава

Чимало подружніх пар мріють про дитину, але іноді трапляється, що бажана вагітність не настає. Тоді можна спробувати скористатися досягненнями сучасної науки - можливо, цього разу все складеться.

Уже близько ста сімейних пар звернулися по допомогу у лікуванні безпліддя до Рівненського обласного клінічного лікувального-діагностичного центру. Адже у лютому цього року заклад підписав договір з НСЗУ на таку медичну послугу. Тобто, все оплачується з державного бюджету.

Як розповідають у діагностичному центрі, до пакета входить обстеження, лікування, стимуляція, запліднення, пункція та інше. Препарати купувати не потрібно, бо держава всім забезпечує.

Як відбувається сам процес? Найперше пара, якій не вдається завагітніти природним шляхом, звертається до фахівців, які проводять обстеження та встановлюють діагноз. Це можна зробити як у самому діагностичному або ж звернутися до центрів планування сім’ї при міському пологовому чи обласному перинатальному центрах. Потім мультидисциплінарна комісія вивчає ситуацію і вирішує, чи є показники до проведення штучного запліднення.

- Особливо важливою є така допомога для сімей військовиків, які зараз ризикують життям. Якщо родина в тилу, а захисник чи захисниця перебуває на фронті, то коли вони приїжджають у коротку відпустку – знаходимо можливість максимально скористатися цим періодом для такого методу лікування. Також практикуємо кріоконсервацію, тобто замороження сперматозоїдів та яйцеклітин для майбутнього запліднення. Адже мінно-вибухові травми чи запальні процеси після тривалого перебування в окопах іноді потім не дають можливості мати дітей, - розповідає головний лікар діагностичного центру Роман Шустик.

До прикладу, в приватних закладах за лікування безпліддя пацієнти віддають по 150-300 тисяч гривень і більше. Тому державна допомога є доволі відчутною для неплідних пар, які не мають таких грошей. Згідно з програмою медичних гарантій на цей рік держава виділила медичним закладам понад 1,87 млрд гривень, завдяки чому можна провести 30 тисяч циклів лікування безпліддя.

- У нас зараз демографічна криза – війна, багато людей повиїжджало за кордон, народжуваність впала. А щоб відбудувати країну, народжуваність потрібно збільшити. Добре, що в цей нелегкий час держава віднайшла кошти для допомогти сімейним парам, які лікуються від безпліддя. Найголовніше – не втратити час, той резерв репродуктивної системи, щоб ми могли якісно надати таку допомогу. Тому краще звернутися по допомогу лікарів раніше. Діти – велика радість у родині.

До слова, Рівненський діагностичний центр став першим в Україні комунальним закладом, який підписав контракт із НСЗУ за пакетом "Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій". Олена РАКС

Читайте також