Пляшку вина з космосу продають за мільйон доларів
Аукціонний будинок Christie's на торги у Женеві виставив рідкісні вина. Один з лотів викликав ажіотаж не лише у поціновувачів алкогольних напоїв. Йдеться про пляшку французького вина Petrus («Петрюс»), стартова ціна якої становить майже мільйон доларів!
Західні ЗМІ називають цей незвичайний лот "вином з космосу". І це не красива фраза чи перебільшення. У листопаді 2019 року Petrus за договором з приватною компанією Space Cargo Unlimited відправила на Міжнародну космічну станцію 12 пляшок свого вина врожаю 2000 року. Цей перший в історії освоєння космосу "винний льох" перебував на орбіті більше ніж 400 діб. Вино пройшло шлях близько 300 мільйонів кілометрів! У січні 2021 року пляшки успішно повернулися на Землю.
Цей незвичайний науковий експеримент починався для того, щоб вчені могли зрозуміти, як тривале перебування у стані невагомості впливає на звичні для людини продукти та напої. Такі знання неймовірно важливі, оскільки людство планує у недалекому майбутньому відправити у космос експедиції для вивчення інших планет, зокрема Марсу.
Christie's має намір продати лише одну пляшку з "космічної дюжини". Ще три вже було відкорковано у березні для дегустації. Вісім залишено у цілості для подальшого вивчення.
Той, хто зважиться купити "вино з космосу", отримає ще одну пляшку Petrus урожаю того ж року, щоб мати можливість порівняти смак і аромат. Ціна такої пляшки зазвичай не перевищує 6 000 доларів.
А що кажуть дегустатори, які у березні вкусили вино після його повернення на Землю? Оцінювали якість напою фахівці Інституту вина і виноградарства при університеті Бордо, Франція. Серед них була журналістка Джейн Енсон, автор книги «У Бордо» (Inside Bordeaux).
"Мені важко сказати, став смак "космічного вина" кращим чи гіршим. Але він точно зовсім інший. Було більше квіткових і копчених нот. Однак це в принципі характерно для вина Petrus, коли воно старіє".