Пів мільйона доларів за одне фото!

Пів мільйона доларів за одне фото!

«Дівчинка-катастрофа» — це знаменита фотографія 5-річної Зої Рот з американського штату Джорджія, яку часто використовують у соцмережах. Її пустотливе або ж злісне обличчя часто супроводжує зображення найжахливіших трагедій і визначних моментів в історії.

Зараз Зої 21 рік. Вона скористалася цією фотографією і продала її за 500 тисяч доларів. За її словами, цієї суми вистачить, щоб оплатити всі борги за навчання в Університеті Північної Кароліни, де вивчає міжнародні відносини, розподілити певні суми серед членів родини і навіть пожертвувати на благодійність.

Зої продала свою фотографію як токен NFT — це щось на кшталт сертифіката, який засвідчує ексклюзивне право власності на той чи інший цифровий актив (фото, відео, музику, ілюстрацію). Колекціонер, який називає себе @3FMusic, заплатив за фотографію у криптовалюті.

Але мала дівчинка якийсь стосунок до пожежі? У недавньому інтерв’ю BuzzFeed Зої Рот розповіла, що все почалося одного дня 2005-го, коли їй було п’ять років і вона дивилася телевізор зі своєю родиною. Саме тоді вони почули сирени пожежних машин і вийшли подивитися, що відбувається. Батько, який нещодавно купив новий фотоапарат, узяв його із собою на місце пожежі. Коли вони прийшли, то, за словами Зої, спочатку подумали, що відбувається справжня пожежа. Але незабаром дізналися, що власники пожертвували будинок Департаменту пожежної охорони, — щоб пожежники підпалили його під час навчань і організували «керовану пожежу».

«Мій батько фотографував будинок, а потім сказав мені, що настав момент усміхнутися»… 2008 року фото дівчинки виграло конкурс для спеціалізованого журналу на тему «Емоції у фотографії». Після публікації фотографія стала «вірусною» і розійшлася світом.

Читайте також