Пальми, гумі, хурма  вирощує садівник у Корці

Пальми, гумі, хурма вирощує садівник у Корці

Садівник з Корця Віталій Чата понад десять років вирощує пальми, бамбук, хурму та інші плодові дерева. В екзотичному саду працює з ранку й до вечора, пише Суспільне.

- Я вже на пенсії. Важко, нікому працювати, але мені це приносить задоволення. Маю плоди цілу зиму, можна людям продати. Торік 700 кілограмів віддав на ЗСУ, бо був більший урожай, а в цьому році — менше.

73-річний садівник нині готує свій сад до доброго врожаю.

- Все маємо. Що в Україні родить — ми садимо. В теплиці маю хурму, виноградом займаюся, багато персиків, фундук, ожина, лохина — все є. Трохи займався ківі, але не виходить. Ростуть гумі — це екзотичні рослини. Груш багато сортів, яблук — до 40 сортів зимових, літніх та осінніх. Персиків багато — до 20 сортів, — розповів Віталій Чата.

Садівник зауважив, що весняна обрізка фруктових дерев дуже важлива.

- Обрізувати дерева треба вже. Чим більше ви обрізуєте дерева, то плодоношення стає краще. Обрізувати починаємо з того, що заважає. Маю інструмент електричний.

Садівник каже, що за п’ятирічними персиками потрібен особливий догляд.

- Персики — моя улюблена тема. Це нова культура, яка прийшла з півдня, а там тепло, стійка погода. Ми вже переходимо на захід України, але клімат теж змінюється в теплу сторону. Однак персики хворіють. На півдні персик швидко перехворів і нове чисте листя відростає. Весною з персиком важко, але є результат і задоволення, — зауважив Віталій Чата.

Окрім фруктів, садівник вирощує горіхи, зокрема фундук.

- Кажуть, що фундук живе сто років, тобто коли тато і мама садять, то не для дітей і внуків, а для правнуків. Раніше нам фундук привозили з Туреччини та Китаю, — додав він.

Віталій Чата розповів, що планує розширити територію саду й висадити нові плодові дерева:

- Садок — це моє задоволення, це моє улюблене хобі. Задоволений своєю працею, хоча на старість можна було б вже сидіти, але не виходить.

Читайте також