Отруйний борщівник викорчовують з допомогою спецтехніки

Отруйний борщівник викорчовують з допомогою спецтехніки

У селі Рокитне, що на Сарненщині, - найбільший осередок отруйного борщівника. Наразі тривають роботи з його ліквідації.

"Отруйний борщівник потребує постійного скошення, як мінімум. Бажано робити це до його цвітіння. Адже коли борщівник квітне, то з кожної рослини насівається ще 2000 насінин. Проте борщівник, що біля гармати і на вул. Жовтневій - вже дуже великих розмірів і скосити його зараз вже неможливо. Тож продовжуємо викорчовувати за допомогою спецтехніки. Одночасно шукаємо найдієвіший метод для максимальної ліквідації цієї рослини", - ідеться в повідомленні Рокитнівської селищної ради.

Що робити, якщо ви торкнулися отруйного борщівника?

* Насамперед потрібно піти з відкритого сонця та прикрити місце ураження легким одягом, аби захистити шкіру від ультрафіолету.

* Обережно промокнути уражене місце серветкою, щоб прибрати сік борщівника. НЕ можна розтирати місце опіку, щоб не втирати отруйний сік вглиб шкіри.

* Промити уражену ділянку мильним розчином або розчином соди. Випити антигістамінний і нестероїдний протизапальний препарати.

* Опісля можна нанести на уражену ділянку пантенол або інший препарат проти опіків та прикласти чисту суху тканину. * Якщо з’явилися пухирі, потрібно звернутися до лікаря. НЕ можна протикати пухирі, розчухувати уражену ділянку, лікуватися народними методами тощо.

* У будь-якому випадку звернутися до лікаря, щоб він оглянув опік. Якщо уражена велика площа тіла (наприклад, ноги) або сік борщівника потрапив в очі – це потрібно зробити терміново!

Опіки від борщівника можуть загоюватися близько місяця, а якщо ураження глибоке – і до пів року. Потім на шкірі залишаються рубці.

Читайте також