День без відключень скасували. На Рівненщині також

День без відключень скасували. На Рівненщині також

Укренерго не буде визначати фактичне споживання електричної енергії у кожному регіоні. Відтак, дні без відключень електроенергії в усіх областях скасовані. На Рівненщині він мав припасти на 16 липня. Причиною відмови в Укренерго вказали дефіцит потужності в енергосистемі та зростання споживання через спеку.

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в етері Суспільне. Студія пояснив, для чого потрібні дні без відключень та коли їх можуть задіяти.

- Вимірювання — це доволі стандартна технологічна процедура, яка відбувається регулярно і необхідна для того, щоб правильно та ефективно керувати енергосистемою. Через шалений дефіцит генеруючих потужностей, зараз її вкрай складно провести. І я повністю підтримую рішення Укренерго — відкласти. Я певен, що це відбудеться в той момент, коли буде більше генеруючих потужностей в системі.

За припущенням експерта, дні без відключень Укренерго може задіяти у вересні-жовтні:

- По суті, регіони один за одним переведуть в режим без обмежень. Відповідно, більш жорстко обмежать інші області для того, щоб зрозуміти, яке максимальне природне споживання є на сьогодні в тому чи іншому регіоні. Таким чином по черзі пропрацюються всі області. Також Олександр Харченко спрогнозував, що послабити графіки відключень електроенергії можуть з кінця серпня й до жовтня.

Читайте також