Опалювальний сезон для українців буде дуже важким - Олександр Охріменко

Опалювальний сезон для українців буде дуже важким - Олександр Охріменко

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко оцінив складності майбутнього опалювального сезону та дав прогноз, як до нього можна підготуватися.

Про це повідомляє Телеграф.

Уряд України повідомив , що створив Штаб з підготовки до осінньо-зимового періоду 2022/23 років під час воєнного стану.

Абсолютно правильне рішення. Готувати ці сани треба з літа. Інакше проблеми будуть колосальні.

Опалювальний сезон для українців буде дуже тяжким.

По-перше, на сьогоднішній момент немає чіткого розуміння, де Україна закуповуватиме газ – і за якою ціною.

По-друге, на частині України обстрілами знищено систему теплопостачання. І немає впевненості, що вдасться відновити її до опалювального періоду.

При цьому, якщо закупити скраплений газ і постачати його в Україну – ціна буде дуже високою, приблизно втричі вищою, ніж раніше. Навряд чи це можливо за наших умов.Зараз і в Європі ціна на газ є дуже високою. Так, вона трохи знизилася – менше 1 тисячі доларів за тисячу кубометрів. Але це все одно дуже дорого.У той же час, внаслідок того, що частина підприємств в Україні не працює, попит на газ для промисловості впав. І нам потрібно буде менше газу на новий період опалення, ніж раніше. Як наслідок – не треба буде купувати так багато імпортного газу, як раніше.

Можливо, є сенс змінити енергетичну систему. У нас зараз надлишок електроенергії. І можна було б, наприклад, перейти з газу на електроенергію для обігріву приміщень.

Читайте також