Науковці визначили нових винуватців глобального потепління

Науковці визначили нових винуватців глобального потепління

Вчені Університету Квінсленда провели дослідження і оцінили ступінь участі диких свиней в глобальному потеплінні за допомогою комп’ютерного моделювання. Результати показали, що світова кількість кабанів за обсягами викидів вуглекислого газу в атмосферу порівняна з 1,1 мільйонами автомобілів.

Про це вчені повідомили в журналі Global Change Biology

Вуглекислий газ (СО2) створює парниковий ефект в атмосфері, дозволяючи сонячним променям пройти до поверхні Землі, але не даючи відбитому теплу піти в космос. Парникові гази вважаються одним з головних факторів глобального потепління, тому програми з боротьби зі зміною клімату спрямовані на скорочення викидів СО2 аж до нульового рівня.

Дослідження вчених з Австралії показало, що парникові гази може виробляти не тільки людина, але і дикі свині. У пошуках їжі вони щорічно розривають більше 36 тисяч квадратних кілометрів грунтів по всьому світу, грунтові бактерії отримують приплив кисню і починають посилено розмножуватися, виділяючи додаткові 4,9 мільйони тонн вуглекислого газу.

Дослідники прийшли до висновку , що проблема не була б настільки масштабною, якби дикі свині продовжували жити в місцях свого традиційного проживання. Людина ж розселила кабанів по по Південно-Східній Азії, Африці і Південній Америці. Там вони розмножуються з величезною швидкістю і витісняють корінні види тварин, знищують дерева і сільськогосподарські посіви, а в Європі влаштовують цілі набіги на міста.

 

Читайте також