На що звернути увагу при покупці б/у смартфона

На що звернути увагу при покупці б/у смартфона

Є кілька причин, з яких люди купують уживаний смартфон. Одна з них – це важлива позиція. Люди просто не хочуть платити за новий гаджет на старті продажів і вважають за краще купити його ж, але через рік. За цей час ціна нового смартфона може впасти на третину, а на вторинному ринку коштуватиме половину цієї вартості. Зрештою, економія виходить дуже пристойною. Але хтось купує старий смартфон лише тому, що він дуже подобається, але більше не випускається. Яка б не була причина покупки, треба все зробити правильно, щоб не помилитися і не купити те, що залишить тільки почуття розчарування. У цій статті ви знайдете кілька порад, як це зробити.

Можливо, поради, наведені у цій статті, здадуться вам банальними та надто логічними, але все одно не всі це знають. У будь-якому випадку багато хто знайдуть тут щось для себе або просто узагальнять свої знання, щоб не виявитися ошуканим, пише iTech.ua

Як купити б/у смартфон

Перед покупкою треба вибрати смартфон. Потрібно уважно вивчити оголошення. Не варто кидатися на ті, що пропонують найнижчу ціну. Особливо, якщо вона істотно нижча за інші. Є ймовірність, що продавцю дійсно терміново потрібні гроші, але ризик того, що з телефоном щось не так, суттєво вищий.

Також варто уникати оголошень, в яких взагалі немає фотографій або фотографії просто завантажені з Інтернету. Іноді такі продавці кажуть, що дадуть відповідь на всі питання, але краще купувати у тих, хто не полінувався сфотографувати пристрій з усіх боків і докладно розповів про нього в описі.

Незайвим буде перевірити профіль продавця. Якщо в нього занадто багато однотипних оголошень, швидше за все, він перекупник, ціна якого буде на 10-30 відсотків вищою за апарат у такому ж стані в інших продавців. Якщо у нього багато однотипних оголошень з продажу чогось іншого, але тільки один смартфон, то все нормально. Хоч і займається перепродажем, але смартфон продає свій. Це вас не повинно відлякувати.

Проходьте повз оголошення, в яких зазначено, що щось зламано (і якщо це не вказано, але виявилося під час зустрічі теж). По-перше, навіщо це вам, а по-друге, це може бути ознакою серйозніших пошкоджень. Наприклад, вам скажуть, що ”чомусь” не працює NFC. Якщо вона вам не потрібна, ви це проігноруєте, але така відмова може бути ознакою того, що телефон утопили і він поступово вмирає. На момент покупки все має працювати. Якщо ви все ж таки хочете частково робочий пристрій, сміливо збивайте ціну, навіть якщо елементом, що відмовив, користуватися не збираєтеся.

Зустріч із продавцем телефону

Якщо вас запросили до себе додому, щоб продати телефон, це гарний знак. Значить, продавець не боїться, що ви повернетесь із претензіями. Зустріч ”у метро” теж варіант, але ймовірність обману так буде трохи вищою. Головне, не сідайте ні до кого в машину та намагайтеся не заходити у квартиру. Мало що.

На зустріч обов’язково візьміть із собою всі аксесуари , які хочете використовувати з цим смартфоном (навушники, чохли тощо), сімку, картку пам’яті, адаптер живлення (або Power Bank) та кабель відповідного типу, щоб перевірити зарядку. Навіть якщо комплект повний, все одно краще мати все із собою.

Чи можна купувати телефон без коробки

Я не вважаю, що складування коробок від гаджетів протягом кількох років це правильно (хоча сам не все викидаю). Тому, якщо коробка є, шансів на успіх буде більшим, але це теж не гарантія. Деякі продавці на Окраїні навчилися не тільки підробляти коробки, але навіть запечатувати їх. У результаті вони можуть навіть продати б/у смартфон, як новий . Можливо, ви бачили на OLX та в інших місцях оголошення про продаж коробки від iPhone. Це якраз той самий випадок, коли можна купити коробку за 300 гривень, а старий телефон продати як новий на 5 000 гривень дорожче.

Щоб все перевірити, подивіться, як приклеєна наклейка з інформацією на коробці. На заводі її ніколи не наклеять з бульбашками та сторонніми предметами під нею. Натомість, якщо попередню наклейку видалили і на її місце приклеїли нову, там могли залишитися шматки, на які продавець не звернув уваги. Або просто полінувався їх видалити.

Перевірка IMEI перед покупкою

Якщо ви купуєте телефон із коробкою, потрібно перевірити, щоб IMEI на ній та в налаштуваннях телефону збігався. Перед перевіркою перезавантажте телефон. Іноді шахраї встановлюють софт, який показує потрібні дані. При перезавантаженні все це злітає і всі дані телефону будуть справжніми. Якщо звірите IMEI до перезавантаження і після, взагалі буде розкішно.

Якщо акумулятор знімається, IMEI можна знайти ще під ним на корпусі. Туди теж обов’язково загляньте. IMEI скрізь, де він є, має бути однаковий. Або однакові, якщо у телефоні дві сімки.

Як перевірити телефон перед покупкою

Якщо продавець з його смартфоном пройшов всі етапи попередньої перевірки, можна зайнятися безпосередньо пристроєм.

Насамперед, уважно огляньте смартфон. Якщо на ньому є потертість або подряпини, то самі думайте, наскільки вас це бентежить і наскільки ви готові купити його за вказану ціну . Зате якщо є сліди удару, то тут треба замислитися. Після падіння ніжні начинки смартфона могли пошкодитися і він працюватиме повільніше або поступово вийде з ладу. Це не мої спостереження, а ремонтники і навіть інженери, з якими ми багато працювали. Варто напружитись і якщо корпус скрипить або не схожий на справжній. Можливо, його змінювали.

Якщо на стику екрана та корпусу є пошкодження або пошкоджені гвинти кріплення під акумулятором (якщо він знімається), це означає, що телефон розбирали. При цьому кривими руками. Питання – навіщо це робили? У будь-якому випадку це погано. Особливо якщо у нього був захист від води. Саме БУЛА — після такого ”ремонту” її не буде.

Якщо є гарантія – це добре. Тільки перевірити її не завжди вийде. Не всі виробники пропонують єдині сервіс для перевірки можливості гарантійного обслуговування. Наприклад, на техніку Apple її можна знайти тут . Якщо смартфон буде в базі, то ні чеки, ні зайві папери вам не потрібні.

Перевірити треба та екран. Спочатку на биті пікселі, запустивши однотонне тло і подивившись, чи немає кольорових плям. Потім слід перевірити сенсор. Для цього можна відкрити якесь меню, де є багато елементів, і перевірити працездатність якнайбільшої кількості зон.

З рештою моментів більш-менш усе просто. Перевірити, чи заряджається смартфон від принесеного вами та комплектного дроту. Ще треба включити музику чи відео та послухати, як працюють динаміки (якщо їх кілька, то все, послідовно закриваючи їх пальцем чи рукою). Якщо хрипів немає і все рівно, то вони справні. І обов’язково треба перевірити сімку, при тому у всіх слотах, які є, щоб потім не з’ясувалося, що щось не працює. Не забудьте також про карту пам’яті, якщо вона підтримується смартфоном. З роз’ємом для навушників рідко щось трапляється, але можна перевірити його, якщо плануєте ним користуватися.

Як перевірити акумулятор телефону перед покупкою

Найскладнішим елементом для перевірки є акумулятор. Навіть запущений тестер не дасть відповіді на питання, чи жива батарея. Єдиним способом перевірки буде спроба його посадити. Для цього, поки перевіряєте все інше або просто спілкуєтеся з продавцем, увімкніть якесь відео в 4K через стільникову мережу, наприклад, з YouTube. Навіть не новий акумулятор не повинен сісти за п’ять хвилин більше, ніж на пару відсотків. Якщо значення впаде на п’ять і більше відсотків, то заміна батареї вже на порозі.

Чи варто купляти телефон із рук

Хоча я й проти покупки вживаних телефонів і навіть писав про це окрему статтю, я поважаю рішення людей, які віддають перевагу саме такому варіанту. Загалом у цьому немає нічого страшного. Просто треба розуміти, що будь-яка техніка має ресурс, частина якого б/в техніки вже вироблена.

Саме тому перед покупкою треба все ретельно перевіряти і не соромитися задавати зайві питання. Якщо для продавця це не бізнес, йому нікуди поспішати і нічого приховувати, він поставиться до розпиту з розумінням і буде радий отриманим грошима. Якщо вас квапити і ухилятимуться від відповідей — це ще одна нагода задуматися про те, що відбувається.

Читайте також