Чи шкідлива бездротова зарядка для iPhone

Чи шкідлива бездротова зарядка для iPhone

Бездротова зарядка далеко не нова технологія. Вперше в смартфонах вона з’явилася в 2009 році, а потім потихеньку почала впроваджуватися практично у всі мобільні пристрої. Перший iPhone із бездротовою зарядкою — iPhone 8, його показали нам на осінній презентації у 2017 році. Ми з вами вже давно звикли до того, що Apple не поспішає додавати нові технології до своїх гаджетів і ретельно вивчає ринок, перш ніж викотити ту чи іншу фічу. Бездротова зарядка – не виняток. Власники iPhone спочатку підійшли до цієї фішки з обережністю. Часто можна почути, що заряджатися через бездротове небезпечно. У статті пропоную розібратися, наскільки безпечною є бездротова зарядка Айфона і варто їй користуватися.

Про це розповіли у Itech.ua.

Яку бездротову зарядку купити для iPhone

Мені ідея бездротової зарядки одразу сподобалася. Я придбав собі такий аксесуар практично одразу після покупки iPhone 11 у 2021 році. До цього часу користувався iPhone 7, тому оцінити всю красу нової технології просто не міг. Сказати, що я лишився задоволений — нічого не сказати. Ось вже другий рік провід Lightning припадає пилом в рідній коробці від мого смартфона. А замість нього я купив собі ось таку бездротову зарядку від Xiaomi .

Через приблизно рік після використання бездротової зарядки я вирішив заглянути в налаштування, щоб переглянути стан акумулятора Айфона . І тут на мене чекала неприємна звістка: за рік використання безпроводу, максимальна ємність акумулятора iPhone впала зі 100% до 82%. Не можу сказати, що це помітно позначилося на моєму графіку зарядки: за відчуттями, як заряджався один раз на день, так і заряджаюсь.

Шкідливість бездротової зарядки для iPhone

Коли я заряджав телефон через рідну Lightning, до кінця дня залишалося близько 20-30%. Зараз, з бездротовою пігулкою до 12-ї ночі менше 10%. Помітив це зовсім випадково, коли ми з колегами розмовляли на тему часу автономної роботи Айфона .

Після розмови вирішив подивитися цикли зарядки Айфона в Параметри. Виявилося, що мій телефон пройшов 435 циклів заряджання. Смартфон користуюся трохи більше року, якщо точніше – 415 днів. Максимальна ємність опустилася до 82%. Шляхом простого підрахунку вираховуємо кількість циклів зарядки за день – виходить 1,05 циклу на день при 8 годинах 15 хвилинах екранного часу – результат, м’яко кажучи, слабенький.

Другий приклад – ще один аматор бездротових зарядок. Має iPhone 12, якому рік. Кількість циклів – 374, максимальна ємність – 88%. Середня витрата – 0,8 циклу на день при використанні смартфона в 3 години 55 хвилин – тут вже краще, але теж не комільфо.

Третій приклад – моя дружина. Вона придбала собі iPhone 12 Pro 9 місяців тому – днями виходить 276. З того часу телефон не опинявся на бездротовій зарядці жодного разу. Кількість циклів – 324. А максимальна ємність на одному рівні з Іваном – ті самі 88%.

АКУМУЛЯТОР ВАШОГО ПРИСТРОЮ ЗАБЕЗПЕЧУЄ ДО 80% ПОЧАТКОВОЇ ЄМНОСТІ ПІСЛЯ 500 ПОВНИХ ЦИКЛІВ ЗАРЯДКИ, ПИШЕ APPLE НА ОФІЦІЙНОМУ САЙТІ .

У принципі все логічно. При такому ж використанні до півтора року використання у мене пройде приблизно 500 циклів. Інша справа, що акумулятор доведеться міняти раз на 1,5 роки. Ну або, за кращого розкладу, трохи пізніше. Не знаю, як вас, а мене такий розклад абсолютно не влаштовує.

Чи шкідлива бездротова зарядка для телефону

Кожен, хто хоч раз користувався бездротовою зарядкою, помічав, що телефон на бездротовій зарядці нагрівається, причому досить сильно. Відбувається це через втрату енергії під час бездротової передачі даних – так працюють усі зарядки стандарту Qi .

Li-ion акумулятори не люблять нагрівання. Найкраща температура їх експлуатації – від +5 до +25 °С. Як не крути, а при бездротовій зарядці телефон нагрівається більше зазначених цифр – звідси і швидше знос батареї. Додайте сюди оригінальний чохол з бахромою ззаду — телефон нагріватиметься ще більше, а значить, ресурс батареї вичерпає себе швидше.

А тепер уявіть: перед сном ви вирішили пограти в якусь Genshin Impact на своєму смартфоні, процесор розігнався, а потім поставили Айфон на зарядку. До швидкого зношування за рахунок високих температур додається підвищена температура процесора – привіт, сервісний центр.

Чи варто купувати MagSafe

Нещодавно Apple представила нам нову технологію зарядки – MagSafe. Користувачі по-різному до неї ставляться: хтось вважає її революційним продуктом, хтось марною дрібничкою. Але чи вона безпечна для Айфона? Давайте розумітися.

Перше, що варто відзначити – потужність зарядки MagSafe – 7,5 Вт. Це значно менше, ніж використовують конкуренти (15-80 Вт), тому, здається, безпечніше використовувати саме її. Так, коли ви кладете телефон на таблетку на ніч – виходить і справді круто. І зовсім інша річ – зовнішній акумулятор MagSafe.

Тільки уявіть – ви граєте в ігри, дивіться ролики на Ютуб в максимальній якості – навантажуєте процесор по максимуму. Плюс, кріпіть до смартфона павербанк. Телефон і так нагрівається, а з акумулятором MagSafe ще більше. Мало того, чохол нікуди не дівається – ось вам ще одна перешкода для відведення тепла.

Особливо не рекомендую придбати MagSafe для iPhone mini. Площі для відведення тепла дуже мало, а значить і знос буде більшим. З моделями Pro Max йде краще – зовнішній акумулятор займає лише малу частину задньої панелі.

Чи варто купувати бездротову зарядку

Купувати бездротову зарядку чи ні – вирішувати лише вам. Навіть незважаючи на значніший знос акумулятора, я все одно продовжу користуватися бездротом. Причина банальна – це зручніше. Самі подумайте, що найгірше може статися з вашим телефоном? Подумаєш, доведеться поміняти батарейку один раз на рік – нічого страшного, вигоди більше.

А ось щодо зовнішнього акумулятора MagSafe особисто я б задумався, хоч у мене і старенький iPhone 11. По-перше, використовувати його ви будете протягом дня, а не один раз увечері, а по-друге, він коштує як заміна акумулятора на Айфон 13 Pro Max. Кому це треба й навіщо – особисто я взагалі не розумію.

Читайте також