На Рівненщині додатково щеплюють дітей від поліомієліту

На Рівненщині додатково щеплюють дітей від поліомієліту

У селі Велика Омеляна, що неподалік Рівного, та в селах, що входять до Великоомелянської громади, почали додатково щеплювати від поліомієліту дітей до п’яти років. А все тому, що у цьому селі на поліомієліт захворіла півторарічна дівчинка. У її шести братів та сестер також виявили поліовірус, вони не захворіли, але є носіями.

Інфекційна хвороба поліомієліт, яку діагностували у маленької пацієнтки, уражає центральну нервову систему, викликаючи парези та паралічі. Вірус поліомієліту поширюється від людини до людини через фекалії та слину, особливо через заражену їжу та воду. Найбільш вразливими є діти віком до п’яти років. Поліомієліт невиліковний, але його поширенню можна запобігти шляхом вакцинації. Паралізована дівчинка щепленою не була.

Симптоми хвороби у малечі з’явились 1 вересня. До лікарні батьки звернулись через два дні. Дитину негайно госпіталізували.

- Через три тижні з позитивною динамікою маленьку пацієнтку ми виписали, - каже завідувач Центру медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи та порушенням психіки Рівненської обласної дитячої лікарні Лілія Зорук. – Гірша ситуація з ніжкою, з якої почалось захворювання. Краще відновлюється та ніжка, хвороба до якої підібралась пізніше.

Медики одразу запідозрили: причиною паралічу може бути поліовірус. Взяли необхідні аналізи.

- Ми направили ці матеріали до референц-лабораторії європейських колег у місті Хельсінкі. Там підтвердили той факт, що дитина має дериват вакцинного штаму поліовірусу 2 типу. Цей вакцинний штам циркулює і не наносить жодної шкоди, якщо вакциновано 95% населення, - говорить головний санітарний лікар Рівненської області Роман Сафонов.

Дівчинка від поліомієліту не мала жодного щеплення, кажуть медики. Як й інші діти з цієї багатодітної родини. Усього їх десятеро. Нині мама вагітна одинадцятим. Обстеження показали: носіями поліовірусу є ще шестеро дітей із сім’ї. Батьки хворої малечі не вакцинували дитину не через релігійні переконання і навіть не через протипокази, пов’язані зі здоров’ям, кажуть медики. Така, мовляв, їхня особиста позиція.

Наразі діти з родини до школи не ходять. У навчальному закладі команда епідеміологів та вірусологів встановлює контактних осіб та роблять аналізи. -

У чатах нам приходять повідомлення про перебіг ситуації у школі. Багатьох дітей перевели на дистанційне навчання, відбирають біологічний матеріал на аналізи, - каже мешканка села Оксана.

Інфікована дівчинка нині вдома. До хвороби дитина розвивалась нормально, вже ходила. Чи зможе вона ходити у майбутньому? Лікарі прогнозувати не беруться. Кажуть: необхідне відновне лікування та реабілітація. Вона може тривати роками. Батьки інших діток занепокоєнні, втім родині співчувають.

Звідки інфекція у малечі, поки з’ясовують. Загалом, кажуть санепідеміологи, її найчастіше фіксують у Таджикистані. Циркуляція дикого вірусу поліомієліту також триває в Афганістані та Пакистані. В Україні останній випадок реєстрували на Закарпатті у 2015 році. Щоб ліквідувати спалах поліомієліту тоді, знадобилось два роки. І саме на Закарпатті відпочивала родина напередодні.

- Щеплення – це велика допомога нам, лікарям, у профілактиці захворювання, - каже Лілія Зорук. - Бо лікування від нього не існує.

Щоб виробився колективний імунітет, необхідно вакцинувати 95% дітей. В Україні ж щеплених лише 53%. Вакцинують дітей від поліомієліту, починаючи з двомісячного віку.

- Перших дві дози незалежно від віку дитини вводяться ін’єкційно. Третя доза – крапельна. Це "жива" вакцина. Наступні щеплення також оральні. Вони проводяться в шість та чотирнадцять років, - каже лікар-педіатр Юлія Нечипорук.

Серед відносних протипоказів - підвищена температура в день запланованого щеплення, або ГРВІ. Не вакцинують дітей взагалі, у яких діагностована онкологія чи інші тяжкі захворювання. Побічних ефектів та тяжких алергічних реакцій від вакцини проти поліомієліту на Рівненщині впродовж останніх двадцяти років не фіксували.

Натомість після роботи комісії щодо цього випадку на Рівненщині зараження поліомієлітом визнали надзвичайною ситуацією біологічного характеру. І нині в області тривають протиепідеміологічні заходи. Протягом двох тижнів у селі, де мешкає багатодітна інфікована родина, планують вакцинувати від поліомієліту усіх діток до п’яти років. Розпочали масову ревакцинацію 11 жовтня.

Чотирирічна Валерія з мамою чекають черги до лікаря. У жінки четверо діток. Усіх, каже, щеплювала. Нинішнє – позапланове. Як і в Іванки, додає мама дівчинки. Вони теж у черзі на вакцинацію.

- Привела свою донечку на повторне щеплення від поліомієліту. Ми вже щеплювались двічі. Але тепер робимо додатково, - каже Тетяна.

- Максимально охопити щепленнями дітей до 5 років ми маємо впродовж 14 днів. Щоб вакцинація була ефективною, маємо щепити 95% дітей. Припускаємо, що деякі будуть відмовлятись. Але будемо переконувати, намагатимемось достукатись до їхнього серця і розуму. Адже поліовірус - дуже небезпечна інфекція, - зазначив Роман Сафонов.

У сільському медпункті кажуть: нині багато діток хворі на сезонні ГРВІ, тож батьки відмовляються від щеплень.

- Я обдзвонила 40 мам. Хворих на сезонні віруси немало. А є такі мами, що не можуть прийти, бо на роботі. Але категоричного "не прийдемо" поки ще не було, - каже медсестра Олена Приходько-Мельничук.

Медики кажуть: вакциновані згідно з календарем діти наразі відвідують місцеву школу. Нещеплені діти, а їх близько 10%, на дистанційному навчанні. Додаткові тури імунізації дітей від поліомієліту проведуть по всій Рівненській області. Щеплення дітям до п’яти років мають провести за три місяці. Невакцинованим дітям, кажуть санепідеміологи, рекомендуватимуть дистанційне навчання.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також