Мріє піднятися на Говерлу: історія жительки Рівненщини, якій вперше в Україні пересадили два важливі органи

Мріє піднятися на Говерлу: історія жительки Рівненщини, якій вперше в Україні пересадили два важливі органи

Олена Ткачук - одна з тисячі пацієнтів, які протягом останніх трьох років отримали необхідну медичну допомогу завдяки трансплантації. І вона перша та єдина, кому в Україні пересадили одночасно підшлункову залозу і нирку.

На цукровий діабет Олена захворіла у п’ять років, у шість - їй уже довелося робити ін'єкції інсуліну. Потім відмовили ще й нирки.

- Коли жінка очікувала на трансплантацію, їй доводилося щодня робити уже по чотири ін'єкції інсуліну і тричі на тиждень їздити в лікарню на гемодіаліз, - розповіли лікарі.

Доля посміхнулася до Олени у квітні. Саме тоді Єдина державна інформаційна система трансплантації визначила її імуносумісним реципієнтом до померлого донора.

- Трансплантація підшлункової залози - одне з найскладніших хірургічних втручань. До львівської трансплант-команди приєдналися медики столичної клінічної лікарні. Пересадка підшлункової тривала майже 6 годин, потім ще 2 години трансплантували нирку. Результат отримали неймовірний - вже на другий день після операції жінка змогла відмовитися повністю і від ін'єкцій інсуліну, і від гемодіалізу, - пригадують медики.

Олену виписали з клініки у 33-ій день народження. Жінка розповідає, що тепер ніби проживає нове інше життя: допомагає доньці з онлайн-уроками, завела у господарстві кролів, а ще сіла за кермо авто і іспит на посвідчення водія склала з першої спроби.

Після війни Олена планує обов'язкову поїздку на Прикарпаття і підйом на Говерлу, а ще вона мріє обійняти дружину померлого донора, який дав їй такий неймовірний шанс пожити по-справжньому - через лікарів передала їй листа і чекає на відповідь.

Читайте також