"Мону Лізу" облили супом

Унікальний портрет пензля Леонардо да Вінчі XVI століття - один із найвідоміших творів мистецтва у світі. Картина зберігається у паризькому Луврі.

У Парижі активістки облили супом картину "Мона Ліза". Шедевр прихований під куленепробивним склом, тому навряд чи постраждав, повідомляє ВВС.

На відео з камер спостереження видно, як двоє протестувальниць вимагають права на здорову їжу, заявляючи, що "наша сільськогосподарська система хвора".

Останніми днями у французькій столиці проходять акції протесту фермерів.

Нападають на Джоконду не вперше.

Перший замах вона пережила у 1956-му під час виставки, що проходила в музеї міста Монтобан на півдні Франції. Один із відвідувачів плеснув у картину сірчаною кислотою, пошкодивши нижню частину полотна. Того ж року (він для Мони Лізи виявився досить невдалим) молодий болівієць Уго Унгаза Віллегас метнув у неї каменем, і відтоді біля лівого ліктя Джоконди з'явилася ледь помітна мітка.

Як стверджують деякі джерела, пізніше Віллегас зізнався, що полюбив Мону Лізу як матір, але потім раптом помітив, що вона з нього сміється, і не витримав.

З того часу картину вирішили накрити куленепробивним склом. Чи знав про це японський турист, який кинув у картину у 1974 році кульку з фарбою, і якими були його мотиви, достеменно невідомо - але від пошкодження картину врятувало саме захисне скло.

Втім, після цього випадку "Мону Лізу" сховали ще глибше, помістивши у спеціально виготовлений для неї ящик із куленепробивного скла, заповнений гелієм. Однак навіть це не заважає ненависникам Джоконди продовжувати робити замахи на її "життя". Так, у серпні 2009 року цього разу вже російська туристка запустила в "Мону Лізу" кухлем, але захисний екран знову спрацював як належить, а зловмисницю доставили до поліцейської дільниці (і незабаром відпустили на волю).

У 2019 році музей встановив на картину прозоріше куленепробивне скло.

2022 року ще один відвідувач кинув у картину торт, закликаючи людей "подумати про планету".

У 1911 році співробітник Лувру Вінченцо Перуджіа сховався на ніч у шафі, щоб вкрасти "Мону Лізу". Картину знайшли через два роки, коли він спробував продати її антиквару у Флоренції.

Читайте також