Молода мільйонерка роздала спадок на доброчинність

Молода мільйонерка роздала спадок на доброчинність

32-річна мільйонерка Марлен Енгельгорн роздала майже весь свій спадок на доброчинність. Серед отримувачів є і громадські організації лівого спрямування. Але кому саме відійдуть її гроші вирішувала не вона, повідомляє ВВС.

Коли у січні цього року австро-німецька спадкоємиця отримала гроші за заповітом своєї бабусі, вона оголосила, що роздасть 25 млн євро – левову частину спадку, і створила комісію із 50 людей, які й вирішили його долю.

Тепер ці гроші отримають 77 організацій та дослідницьких центрів, включно із соціальними та кліматичними групами, а також ГО лівого спрямування. Кожна з них має справу із якимсь проблемним питанням – від захисту довкілля до освіти, інтеграції, охороною здоров’я, бідністю, безпритульністю, і навіть будівництвом доступного житла в Австрії.

Мільйонерка Марлен є нащадком Фрідіха Енгельгорна, засновника провідного німецького хімічного та фармацевтичного концерну BASF. Ще до того, як отримати спадок, вона публічно і однозначно заявляла, що є прихильницею розподілу багатства. А коли отримала родинні мільйони на початку цього року, створила спеціальну комісію з розподілу власного багатства. Склад комісії, який мав репрезентувати австрійське суспільство, визначали соцопитуванням.

Хто отримає гроші

Найменший грант зі спадку Марлен Енгельгорн становить 40 тисяч євро, і він піде на програму відстеження кліматичних змін на основі цифрових даних.

А найбільше – 1,6 млн євро – отримає Федерація захисту довкілля Австрії.

Майже так само багато – мільйон євро - піде Momentum Institute, дослідницькій організації лівого спрямування, а також Attac Austria, яка виступає проти неоліберальної економічної політики та "дерегуляції фінансових ринків".

Певні гроші отримають і релігійні організації, включно із католицькою доброчинною Caritas. Більшість з донатів розподілятимуться впродовж кількох років.

Читайте також