Китайців торік знову поменшало

Китайців торік знову поменшало

Демографічні проблеми комуністичної КНР сповільнюють її економічне зростання

2023-ій став другим роком поспіль, коли населення Китаю скоротилося. Торік його кількість знизилася до 1,409 мільярда осіб, тобто порівняно з 2022 роком китайців стало на 2,08 мільйона осіб менше. Про це повідомило Національне статистичне бюро (NBS) Китаю.

Демографічні проблеми комуністичної КНР, прогнозують експерти, можуть загальмувати розвиток китайської економіки. Водночас NBS повідомило, що минулого року валовий внутрішній продукт (ВВП) Китаю зріс на 5,2%. За прогнозами китайського уряду, це зростання мало становити 5%, тож начебто все добре (особливо, якщо порівняти з 2022 роком, коли економіка Китаю зросла лише на 3%). Утім, експерти нагадують: 5,2% зростання ВВП — один із найгірших економічних показників КНР за понад три десятиліття.

Уперше з 1961-го населення Китаю скоротилося 2022-го, а торік КНР навіть втратила перше місце у рейтингу найбільш населених держав світу — Китай обійшла сусідня Індія.

Населення КНР припинило зростати внаслідок, зокрема, багаторічної політики комуністичної влади «одна родина — одна дитина». Китайським сім'ям довго не дозволяли мати більше однієї дитини, що призвело до старіння населення й скорочення кількості робочої сили. Ці чинники загрожують економічній і соціальній стабільності КНР, тож 2015 року офіційний Пекін від принципу «одна родина — одна дитина» відмовився. Але очікуваного владою буму народжуваності у Піднебесній не сталося. Зокрема через те, що за останні десятиліття кількасот мільйонів китайців вибилися з жахливої бідності й перейшли до середнього класу (звичайно, за китайськими мірками).

Як це не дивно, але покращення рівня життя зазвичай супроводжується у світі зниженням народжуваності… І комуністичний Китай не став винятком. Торік рівень народжуваності в Китаї також побив антирекорд, інформує CNN, упавши до 6,39 народжених на 1000 осіб. Це найгірший показник із часів заснування комуністичної КНР (1949).

Торік у Китаї народилося 9,02 мільйона дітей, а 2022 року — 9,56 мільйона. Водночас активної робочої сили, тобто громадян віком від 16 до 59 років, поменшало торік у Китаї, порівняно з 2022-им, на 10,75 мільйона осіб. І при цьому кількість людей віком понад 60 років зросла 2023-го, порівняно з попереднім роком, на 16,93 мільйона.

За прогнозами експертів, найближчими роками демографічна ситуація у Китаї не покращиться. А відтак досягти вищих темпів економічного розвитку буде вельми проблематично.

 

Читайте також