"Хочу побачити світ": 96-річна жінка вперше отримала закордонний паспорт, щоб полетіти в Нідерланди

Наталія Коспа у свої 96 років уперше отримала закордонний паспорт. Це найстарша жителька Рівненської області, яка оформила документ у 2023 році. Документ жінці вручили 9 серпня, а восени вона планує полетіти в Амстердам.

Як наважилася на подорож та чи планує повертатися до України, Наталія Коспа розповіла Суспільному.

Наталія Коспа живе в Олександрії, до Рівного приїхала, щоб забрати свій перший закордонний паспорт. Цієї осені жінка вирішила відвідати онуку, яка живе в Амстердамі.

- Онука в літаку з нідерландцем познайомилася — і він її забрав. Я зв'язана з нею кровно і душею, вони сюди приїжджають, а я хочу побачити де вони і як там. Я вже у 1977 році Союз об'їздила, облетіла, пароплавом об'їхала, то мені не перший раз. Але це ризик, вже не ті літа, щоб це витримати. Але дух витримає, — говорить жителька Олександрії.

Свій дух жінка загартувала у другу світову війну. В 1943 році Наталія Коспа була зв'язковою УПА. Радянська влада ув'язнила 17-річну Наталю на два роки. Жінка розповідає, як її допитували чотири дні поспіль.

- Я ще молодесенька, викликали. Самі вони сидять, а четверо стало мене обробляти. Питають: «Да ти же гаваріла!». А я ж нічого не говорила, вони самі приписали мені не мої слова і хотіли, щоб я розписалася. Не давали ні сісти, ні лягти, — згадує 96-річна жінка.

З дитинства пані Наталія пише вірші і видала збірку "Незабудка".

Управління державної міграційної служби України в області у 2023 році видало вісім закордонних паспортів людям, яким виповнилося 90 і більше років.

- Пані Наталія серед них є найстаршою. Якщо говорити в порівнянні з передвоєним часом, то цей показник виріс приблизно у 2,5-3 рази. У 2022 році було в області оформлено 15 закордонних паспортів для такої вікової категорії осіб, а в довоєнний, 2021 рік, було шість паспортів, — каже завідувач сектору УДМС в області Юрій Войчун.

Після візиту за кордон 96-річна жителька Олександрії обіцяє повернутися в Україну.

- Хочу світ побачити. Я багато книжок читала, я знаю, що, де і як. То я хочу ще і своїми очима побачити. В Україну повернуся, бо довго ніде не можу бути — не хочу вмирати ніде, тільки в Україні, — говорить Наталія Коспа.

Читайте також