Картопля - без раку: Держпродспоживслужба Рівненщини перевіряє овочі на безпечність

Картопля - без раку: Держпродспоживслужба Рівненщини перевіряє овочі на безпечність

У Держпродспоживслужбі Рівненщини, яка впроваджує сучасні методи аналізу, повідомили, що раку картоплі в області не було зафіксовано жодного разу. За хворобами рослин і тварин, а також безпечністю продуктів вони постійно стежать.

Як розповів керівник служби Володимир Лазарчук, серед основних напрямків роботи – безпечність харчових продуктів та ветмедицина, держнагляд за дотриманням санітарного законодавства, фітосанітарна безпека, захист споживачів, а також реєстрація сільськогосподарської техніки.

- За минулий рік на Рівненщині провели майже 50 тисяч фітосанітарних експертиз. Це значно більше, аніж у попередні роки. Зокрема, перевірили 2,5 тисячі тонн насіння. Серед завдань цього року - збільшення напрямків аналізу біохімічних і технологічних показників сільгоскультур та продуктів їхньої переробки, - розповів Володимир Лазарчук.

До слова, збільшити кількість досліджень дозволить розширена нещодавно сфера акредитації для ПЛР-тестування рослин. Нині це можна робити в Рівненській обласній фітосанітарній лабораторії. А раніше такі молекулярні дослідження для виявлення збудників хвороб направляли на Львів.

Нещодавно за понад мільйон гривень лабораторія придбала імуноферментний аналізатор для виявлення вірусів на рослинах. Це кошти спецфонду, які заробили за надані послуги суб’єктам господарювання.

Читайте також