І будинок знайшли, і козу подарували евакуйованій переселенці з Донеччини

І будинок знайшли, і козу подарували евакуйованій переселенці з Донеччини

Переселенка з Донеччини 71-річна Надія Кавунова приїхала на Рівненщину евакуаційним потягом. Менш ніж за тиждень жінці знайшли та облаштували хатину в селі. Більше того, подарували козу. Адже вдома пенсіонерка тримала чимале господарство. Змушена була все покинути через постійні обстріли. Небайдужі селяни відразу прийшли на допомогу, повідомляє Рівне1.

Невеличка хатина у селі на Гощанщині, в якому поселили пані Надію, має все необхідне: меблі, посуд. Оскільки у хаті пічне опалення, то мешканці навіть дрова принесли аби було чим піч топити.

- Власники будинку нині проживають у США. Я зв’язався з ними, розповів про переселенців. І вони дозволили поселити у будинок будь-кого, щоб хоч чимось допомогти, - каже староста Бочаницького старостинського округу Василь Дикало.

Сусіди принесли для пані Надії продукти, овочі. Вона обіцяє пригостити їх пирогами з печі. Пані Надія розповіла, що мешкала у місті Селидове Покровського району.

- Через мою хату, город і вдень і вночі летіли літаки, ракети. Бувало, як вибухне, так все навкруги здригається. Страшно було жити, - розповідає жінка. Не хотіла до останнього залишати будинок, та все ж терпіти жахи війни їй вже було не сили.

- Хоч і жила я у місті, але у приватному будинку. У мене було чотири кози та інше господарство. Тож коли зібралась їхати, повіддавала все сусідам. А в хату поселила наших військовиків. Вони мене проводжали і казали: "Вернетесь, бабусю, і будете жити у своїй хаті". А я їм кажу, мабуть, ні, - продовжує розповідь Надія.

По приїзді на Рівненщину Надія хотіла облаштуватись у селі аби знову тримати господарство. Тож староста подарував їй козу. Каже, що доглядати за козами немає часу. А віддавати на м’ясо – шкода. Тож ще одну козу він віддав у реабілітаційний центр. Також пообіцяв пані Надії привезти картоплю, моркву.

- Коза вже є, ще й курей на осінь вирощу, - от і буде у мене господарство, - говорить Надія.

24 березня на Рівненщину евакуаційним потягом з Донеччини приїхали майже 60 осіб. Половину з них поселили у Гощанській громаді. Частину з переселенців розселили у готельних номерах. Дехто з них думає чи залишатись тут, чи їхати далі. Але є сім’ї, які хочуть залишитись у громаді.

Надія Кавунова теж готова залишатись жити у громаді на Рівненщині. Чоловік помер, на Донеччині залишилась дочка з родиною. Вже теж шукають житло на заході України.

Загалом з початку великої війни Гощанська громада прийняла 1500 переселенців. Залишились жити майже 500 осіб. Вони соціалізувались, знайшли житло та роботу.

Читайте також