Горіхи – смачно і корисно

Горіхи – смачно і корисно

Всі горіхи мають досить високу калорійність, але якщо ми говоримо не про дієту, а про користь для організму, то горіхи – це користь у чистому вигляді

Існує безліч видів горіхів — волоські, кедрові, фундук, мигдаль, арахіс. Менш відомі — фісташки, бразильський горіх, кеш’ю, пекан. Всі горіхи дуже корисні для роботи мозку, підтримують серце і виводять шкідливий холестерин. Кожен сорт горіхів має великий запас корисних речовин, вітамінів і мінералів. У такому горіховому розмаїтті можна заплутатися, але, щоб краще орієнтуватися, треба знати корисні властивості кожного виду горіхів, тому що у кожного з них є свої переваги.

Плюси горіхів

Горіхи зміцнюють здоров’я. Вітаміни і мікроелементи, які містять горіхи, благотворно впливають на судини, покращують роботу мозку, знімають втому, відновлюють сили і бадьорість, допомагають роботі шлунку і кишечнику, підвищують імунітет. Завдяки наявності в горіхах цінних ненасичених жирних кислот омега-3, омега-6, омега-9 горіхи знижують рівень холестерину в крові.

Крім цього, горіхи є прекрасними «очисниками». У горіхах міститься клітковина, яка є найнадійнішим «мийним засобом» для кишечнику.

Ну і, звичайно, горіхи багаті цінними білками. Це особливо важливо для вегетаріанців і тих, хто сидить на незбалансованих дієтах. Тільки врахуйте: щоб повноцінно забезпечити себе горіховими білками, потрібно обов’язково протягом дня їсти горіхи різних видів.

Мінуси горіхів

Це, перш за все, висококалорійна їжа, що може негативно позначитися на фігурі, особливо при малорухомому способі життя. Страждає від горіхового надлишку і печінка.

Крім того, горіхи викликають алергію, причому вельми серйозну: алергіку може стати погано навіть від однієї крихти в морозиві.

Волоський горіх

З давніх часів мав репутацію «розумного» горіха. Цьому значною мірою сприяла форма його ядра, що нагадує півкулі людського мозку. Сучасні дієтологи не обіцяють, що регулярне споживання цих плодів може зробити людину нобелівським лауреатом, проте позитивний вплив на діяльність мозку все-таки відзначають. Річ утім, що волоський горіх містить комплекс цінних біологічно активних речовин, який позитивно впливає на судини головного мозку. Лікарі вважають, що за допомогою горіхів можна запобігти і навіть вилікувати атеросклероз. Крім того, плоди волоського горіха здатні зняти і сильну нервову напругу. Східні лікарі рекомендували щодня з’їдати кілька ядерець горіха людям з нервовими розладами.

Крім того, в незрілих плодах вітаміну С не менше, ніж у чорній смородині або шипшині, та й взагалі волоський горіх надзвичайно багатий вітамінами.

Зміцнює печінку, допомагає при безсонні, глистах, дерматиті, простудах, нервових розладах, при серцевих захворюваннях, у тому числі підвищеному артеріальному тиску, анемії. Сприяє зміцненню імунітету, дуже корисний літнім людям, вагітним і жінкам, які годують груддю.

Фундук

Допомагає при хронічній втомі, діабеті, артеріальній гіпертензії, збільшенні передміхурової залози, варикозному розширенні вен, запаленні вен (флебітах). Завдяки високій калорійності, широкому спектру вітамінів і мікроелементів його радять вживати пацієнтам з ожирінням. У поєднанні з медом і курагою — чудовий засіб для профілактики захворювань серце­во-судинної системи. Розтертий фундук з родзинками використовують як засіб для лікування хронічних анемій. А 100 грамів фундука на день повністю задовольняють потребу людського організму в білках.

Мигдаль

Солодкий корисний при гіпертонії, ожирінні, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, астмі, плевриті, печії. Крім того, солодкий мигдаль рекомендують як профілактичний засіб від атеросклерозу при підвищеному рівні холестерину. Мигдаль гіркий застосовують як профілактичний засіб при лікуванні захворювань нирок, верхніх дихальних шляхів, а також при лікуванні деяких захворювань сечостатевої системи у жінок.

Арахіс

Надзвичайно багатий білком і є одним з тих горіхів, які містять найменшу кількість жирів. Його ще називають земляним горіхом, хоча насправді це насіння трав’янистої рослини сімейства бобових.

Для його білків характерна оптимальна, порівняно з іншими горіхами, кількість амінокислот, яка потрібна для хорошого їх засвоєння нашим організмом. Крім того, арахіс багатий калієм, фосфором і містить необхідні вітаміни Р2 і РР.

Арахіс покращує функціонування нервової тканини, серця, печінки та інших органів, сприяє утворенню і оновленню клітин, зниженню рівня холестерину в крові, використовується як жовчогінний засіб. Корисний при стомлюваності, безсонні, покращує пам’ять, увагу і слух; підвищує потенцію, лібідо, його радять вживати при безсонні і швидкій стомлюваності. Вживання 30 г арахісу щодня значно знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Купуючи арахіс, зверніть увагу на його свіжість, оскільки грибок, який іноді оселяється на поверхні цього горіха, виділяє токсини, які, потрапляючи в організм людини, можуть уразити будь-який ослаблений орган.

Фісташка — маленький зеленуватий горішок, здатний допомогти в період великих фізичних і розумових навантажень, тому що активізує роботу мозку і в той же час надає тонізуючу і загальнозміцнювальну дію на весь організм. Споживання цих горішків сприяє зниженню серцебиття і мінімізує схильність до серцевих захворювань, позитивно впливає на роботу мозку, печінки. Корисні фісташки людям, які хворіють на туберкульоз легенів, при анеміях, аритмії і тромбофлебіті, артеріальній гіпертензії.

Фісташки, як і більшість інших горіхів, мало поєднуються з іншими продуктами, тому їх краще їсти або окремо, або із зеленню чи овочами.

Кеш’ю

Бгаті корисними жирними кислотами, вітамінами та іншими корисними речовинами, причому, з’їдаючи щодня лише жменю горіхів, можна задовольнити щоденну потребу організму в багатьох з них. Також горіхи кеш’ю зміцнюють імунну систему, покращують обмінні процеси в організмі.

Корисні кеш’ю при захворюваннях ендокринної системи, гіпертонії, цукровому діабеті, анемії, астмі, бронхіті і грипі, розладах травної системи, псоріазі, дистрофії і при зубному болю. Вони покращують апетит, мають протизапальну, антибактеріальну, протимікробну, антисептичну та тонізуючу властивості і запобігають остеохондрозу та онкологічним захворюванням.

Читайте також