Дванадцять років чекають сина: хлопчик зник у лісі на Рівненщині

Дванадцять років чекають сина: хлопчик зник у лісі на Рівненщині

День, коли загубився у лісі 10-річний Володимир Швайко, його батьки пам’ятають до дрібних деталей. З тих пір минуло 12 років, але батьки досі сподіваються на повернення сина додому, адже факту його смерті довести не вдалося, пише Суспільне.

- Згадаю, як кричали, як гукали. І ночували там у лісі, вогнище палили, цілу ніч сиділи, думали — а що як побачить вогонь і прийде, — пригадує мама зниклого Світлана Швайко (на фото).

Восени 12 років тому в лісі, поблизу села Лісове Сарненського району, загубився 10-річний син Володимир. Тоді вони разом з односельцями у лісі збирали гриби.

- Він відразу, як заїхали ми в ліс, сказав: "Я з мамою не піду, бо мама не набере. Батько більше набирає грибів, піду я з батьком". І пішов. Батько каже: "Він до мене не прийшов теж". А куди він пішов, ми й не побачили. Думали, що він ходить, збирає гриби, — розповіла Світлана Швайко.

- Він добре той ліс знав. Я його зустрів. Відеречко на п’ять чи три літри йому назбирав. Він каже: «Я до мами занесу, висиплю і до тебе прийду». Він до мене більше не вертався, - розповів про події того дня батько Олександр Швайко.

Зі слів матері, те, що Володя зник, виявили через декілька годин.

- Кинули ті гриби збирати і давай його гукати, кричати. Ліс шумить, гукали-гукали — нема. Приїхали в село, назбирали людей. Машинами й тракторами їхали. Той ліс прочесали, кожен кущик — нічого ніде не знайшли: ні курточки, ні чобітка, — зазначила Світлана Швайко.

Увечері до пошуків хлопця долучилися правоохоронці й кінологи.

- Кінологи йшли спереду, я ззаду йшов. Тільки до траси собака вивів і все, слід зник, — пригадав батько.

Сусідка Софія Легка розповіла, що пошуки тривали приблизно два тижні.

- Ми його всі шукали, мабуть, тижнів два. Я стара людина — і теж ходила шукала, одного разу цілий день. Там такі великі канави були, широкі. Двадцять метрів одна канава була, то я не знаю, може, де він там втопився. Хто його знає, де він пропав, - каже сусідка.

Дванадцять років тому участь у пошуках брав заступник начальника відділення Сарненського райвідділу поліції Олег Сидоришин. Він зауважив, що зниклого хлопчика тоді шукали приблизно півтори тисячі людей — військовики, правоохоронці, пожежники, працівники лісової охорони й жителі сіл поблизу.

- Ми обстежили територію лісової місцевості від Сварицевичів до Лісового. Підняли цивільну авіацію з Рівного. Після цього була ще така ймовірність, що він у болоті міг загинути, — пояснив Олег Сидоришин.

Начальник слідчого відділення Сарненського райвідділу поліції Олександр Коваль додав:

- Було зареєстровано кримінальне провадження за фактом безвісти зниклої дитини. Кваліфікація була ч. 1 ст. 115. Це стаття — умисне вбивство, але було зазначено — зникнення безвісти особи. В принципі, стандартна процедура.

Зі слів правоохоронця, активні пошуки хлопчика та слідчі дії тривали приблизно пів року.

- Батьки звернулися до суду для того, щоб визнати цю дитину безвісти зниклою. У лютому 2014 року суд прийняв рішення. Хлопчика Володимира Швайка визнали безвісти зниклим, — розповів Олександр Коваль.

Володимир Швайко дотепер вважається безвісти зниклим, але вже не як 10-річний хлопчик, а як 22-річний чоловік.

- Місцевих жителів постійно інформують, що в разі виявлення в лісовому масиві будь-яких кісток, щоб повідомляли поліцію. Тоді ДНК-експертиза підтвердить чи спростує факт, що ці кістки можуть належать саме цьому хлопчику. Пошукові роботи зараз проводити недоцільно, — ствердив Олександр Коваль.

Світлана Швайко зізналася, що досі чекає на повернення сина.

- Деколи сниться. От зараз вже ні, але присниться таким маленьким. Десь далеко так, бачу, з дітками грається. Людям в селі снився теж. Казав: "Я повернувся, я повернуся". Я вже так чекаю, думаю, а що як колись буду спати, прийде у віконечко постукає й скаже: "Мамо, відчиняй!".

За даними пресслужби поліції в Рівненській області, з початку 2020 року по квітень 2024 зареєстрували 1 057 фактів зникнення дітей безвісти. Усіх їх правоохоронці відшукали.

Читайте також