До Венеції пускатимуть не всіх

До Венеції пускатимуть не всіх

Влада Венеції, яка вже оговтується від спричиненої пандемією туристичної кризи, розпочала підготовку до наступного сезону. Ні, йдеться не про те, щоб залучити більше гостей… Усе навпаки — у Венеції мріють про те, аби їх стало менше! Тож уже з наступного року туристів пускатимуть до Венеції крізь спеціальні турнікети з цифровими датчиками. До того ж відвідування цього італійського міста планують зробити платним.

Як повідомила італійська газета Corriere della Sera, чотири цифрових турнікети зараз проходять останні випробування. А у вересні розпочнеться пробне застосування цих пристроїв на великій венеційській автостоянці «Трончетто». Згідно з планом місцевої влади, крізь турнікети зможуть пройти лише туристи, які заздалегідь зареєструються на певну дату, або ж забронюють ночівлю (або кілька) в одному з готелів. Крім того, відвідування Венеції хочуть зробити платним. У залежності від «низького» чи «високого» туристичного сезону, за можливість помилуватися знаменитими каналами й палацами доведеться заплатити від 3 до 8 євро з особи.

У такий спосіб влада Венеції хоче бодай трохи обмежити потік туристів, особливо тих, які прибувають до міста лише на кілька годин. ЮНЕСКО, до списку Всесвітньої культурної спадщини якого входить Венеція, такі плани місцевої влади усіляко підтримує. Мовляв, середньовічне місто на воді вже не витримує щоденної туристичної навали… Коли ж саме запровадять платний вхід крізь цифрові турнікети? Точна дата ще не відома.

За даними видання, це залежатиме від того, скільки гостей захочуть відвідати італійську перлину наступного туристичного сезону. Але, найімовірніше, турнікети запрацюють уже з літа 2022-го року, адже вже зараз у Венеції — туристичний аншлаг. До Палацу Дожів стоять довжелезні черги, на площі Сан Марко й мосту Ріальто купа народу, а «вапоретті» (водні «трамвайчики») беруть ледь не штурмом. Утім, до пандемії у «високий сезон» місто на воді щодня відвідували в середньому 110 тисяч туристів.

Читайте також