Для жаб прокладуть тунель під автострадою

Для жаб прокладуть тунель під автострадою

У столиці Естонії, Таллінні, до кінця квітня обмежили нічний рух транспорту по одній із сучасних автострад — а все через земноводних.

Ще коли на місці дороги було болото, тисячі жаб навесні перетинали цю болотисту місцевість у напрямку улюблених ставків. Цей маршрут «зелені царівни» не захотіли змінювати навіть тоді, коли на місці їхніх весняних рейдів збудували автобан. Через цю впертість сотні кумок платили своїм життям.

На виручку прийшли ековолонтери. Вони збирали жаб у відра і переносили їх через дорогу ближче до водойм. За кілька останніх років у такий спосіб врятували 97 тисяч жаб. Цього сезону повторити акцію з порятунку жаб завадив коронавірус — люди не змогли вийти на трасу. Тому шляхова інспекція вирішила обмежити нічний рух транспорту, встановила заборонні знаки.

Щоб раз і назавжди вирішити "жаб’ячу" проблему, міська влада Таллінна зійшлася на двох варіантах: ропухам побудують під дорогою тунель, щоб вони безпечно могли повзати туди-сюди. Або ж вириють для них ставок по інший бік траси, де вони зимують, — тоді потреба перелазити через автобан відпаде.

До слова, на думку зоозахисників, наявність жаб підтверджує, що ця територія є екологічно безпечною.

Читайте також