Дивні речі відбуваються у світі: бджоли відростили зуби і звикли до м'яса
Один із видів бджіл, що мешкають у тропіках, розвинув здатність робити це, мабуть, через інтенсивну конкуренцію за нектар. Це вид бджіл відростив додатковий зуб для кусання плоті та кишечник, який більше нагадує кишечник стерв'ятників, ніж інших бджіл.
«Це єдині бджоли у світі, які еволюціонували, щоб використовувати джерела їжі, які не виробляють рослини, що є досить помітною зміною в дієтичних звичках», – сказав ентомолог з Каліфорнійського університету в Ріверсайді Дуг Янега.
Бджоли, джмелі та бджоли без жала мають кишечник, в якому мешкають одні й ті ж п'ять основних мікробів. "На відміну від людей, у яких кишечник змінюється з кожним прийомом їжі, більшість видів бджіл зберегли ці бактерії протягом приблизно 80 мільйонів років еволюції", - сказала Джесіка Маккаро, докторант ентомології UCR.
Враховуючи радикальні зміни у виборі продуктів харчування, група вчених із UCR задалася питанням, чи відрізняються кишкові бактерії бджіл-стерв'ятників від бактерій типових бджіл-вегетаріанців. За даними дослідження, опублікованого сьогодні в журналі mBio Американського товариства мікробіологів, вони дуже відрізнялися.
Щоб відстежити ці зміни, дослідники вирушили до Коста-Ріки, де, як відомо, мешкають ці бджоли. Вони ставили приманки - свіжі шматочки сирого курчати, підвішені до гілок і намазані вазеліном, щоб відлякати мурах. Ці приманки успішно залучили бджіл-стерв'ятників. У звичайних бджіл на задніх лапах є кошики для збирання пилку і бджоли, що харчуються падалью, використовували ті ж конструкції для збирання приманки.
"У них були маленькі курячі кошики", - сказав Куїн Макфредерік, ентомолог UCR. Для порівняння, команда також зібрала бджіл, які харчуються і м'ясом, і квітами, та деяких, які харчуються лише пилком. Проаналізувавши мікробіоми всіх трьох типів бджіл, вони виявили найрізкіші зміни серед ексклюзивних годівниць.
«Мікробіом бджолиного стерв'ятника збагачений кислотолюбними бактеріями, які є новими бактеріями, яких немає у їхніх родичів», – сказав Макфредерік. «Ці бактерії схожі на бактерії, виявлені у справжніх стерв'ятників, а також у гієн та інших підвалом, що годуються, мабуть, щоб захистити їх від патогенів, які виявляються на падальні».
Однією з бактерій, присутніх у бджіл-стерв'ятників, є Lactobacillus, яка міститься в багатьох ферментованих продуктах харчування людини, таких як закваска. Також було виявлено, що вони містять Carnobacterium, який пов'язаний із перетравленням плоті.
«Для мене божевілля, що бджола може їсти трупи. Ми можемо захворіти від цього, тому що всі мікроби в м'ясі конкурують один з одним і виділяють токсини, які є дуже шкідливими для нас», - сказав Маккаро.
Дослідники відзначили, що ці м'ясоїдні бджоли незвичайні у багатьох відношеннях. "Незважаючи на те, що вони не можуть вжалити, вони не всі беззахисні, і багато видів зовсім неприємні", - сказав Янега. «Вони варіюються від видів, які дійсно нешкідливі для багатьох, хто кусає, до тих, у яких у щелепах виділяються виділення, що викликають пухирі, внаслідок чого на шкірі з'являються хворобливі виразки». Крім того, хоча вони харчуються м'ясом, їхній мед, як повідомляється, як і раніше, солодкий і їстівний.
"Вони зберігають м'ясо у спеціальних камерах, які закриваються протягом двох тижнів, перш ніж вони отримають до нього доступ, і ці камери відокремлені від того, де зберігається мед", - сказав Маккаро.
"Дивні речі у світі - це те місце, де можна знайти безліч цікавих відкриттів", - сказав Макфредерік. Є багато розуміння результатів природного відбору.