Чому в космосі люди старіють швидше – пояснення вчених

Чому в космосі люди старіють швидше – пояснення вчених

Нове дослідження вчених з Університету Торонто пояснило, чому астронавти у космосі швидше старіють, ніж люди на Землі. Вся річ у помилках під час реплікації ДНК.

Дослідники відтворили умови, наближені до невагомості, за допомогою експерименту з літаком, який летів за параболічною схемою. Автор дослідження Аарон Розенштейн пояснює:

ДНК-полімерази є необхідними ферментами для копіювання та відновлення ДНК. Вони, звичайно, не ідеальні: навіть за найкращих умов вони роблять помилки. Під впливом мікрогравітації в космосі, ДНК-полімерази, отримані з бактерії E.coli, значно більше схильні до помилок

Вчені вже знають, що коли ДНК піддається впливу космічних променів і сонячних частинок, вона зазнає більш швидких мутацій. Зміни окремих нуклеотидів, перехресні зв’язки, інверсії та делеції, викликані космічним випромінюванням, підвищують ризик раку, генетичних аномалій у зростаючому плоді та майбутніх нащадків, деградації тканин та катаракти.

Раніше було невідомо, чи впливає невагомість на реплікацію ДНК людини. Якщо копії ДНК-полімерази менш точні, високий рівень мутації буде зростати з кожною копією ДНК, що призведе до більш високого рівня раку. Автори нового дослідження вперше виявили, що в умовах невагомості відсоток помилок у ДНК-полімеразах у бактерій E.coli вищий. Вони побачили єдиний цикл реплікації фрагмента ДНК довжиною 1000 нуклеотидів під час параболічного польоту реактивного літака, який повторював умови космічного польоту, використовуючи автоматизовану міні-лабораторію.

Читайте також