Чому люди старіють?

Чому люди старіють?

Дослідники багатьох країн вирішують питання про те, як уповільнити старіння організму. Тим часом доведено: старість — ілюзія. Ця громадська думка переконує нас, що похилий вік повинен позначатися на самопочутті, що, старіючи, людина повинна погано почуватися. І ми підкоряємося.

Коли у 1979 році психіатр Еллен Лангер вирішила провести незвичайний експеримент з людьми похилого віку, у неї вже була репутація фахівця, що підтверджує сміливі теорії ще більш сміливою практикою.

Еллен Лангер стала автором революційного для геронтології експерименту в будинку для літніх людей Арден-хаус в Коннектикуті, довівши, що дбайливий догляд за людьми похилого віку зовсім не такий хороший, як прийнято думати, і може звести у могилу швидше, ніж інші захворювання. Експеримент став частиною дослідження синдрому «вивченої безпорадності».

Але місіс Лангер не мала наміру зупинятися на досягнутому. Вона збиралася повністю зруйнувати похмурий ореол старості і довести, що ми молоді рівно настільки, наскільки вважаємо себе молодими.

Для нового експерименту Еллен відібрала вісім чоловіків. Середній вік яких був — 75 років. Всі вони повинні були тиждень жити в переобладнаному для науково-мирських потреб монастирі в штаті Нью-Гемпшир. Піддослідні ще не знали, що саме їх чекає. Все, про що їх попросили — не брати з собою книги, журнали або фотографії, які були зроблені менш ніж 20 років тому.

Коли вісім чоловіків зайшли в будинок, в якому їм належало провести тиждень, вони обімліли. Таке враження, ніби вони перенеслися в минуле. Конкретно — у 1959 рік. Чорно-білий телевізор, старі платівки, книжки на полицях, календарі — все повертало їх в реальність двадцятирічної давності.

Далі — більше: учасників експерименту попросили одягатися і поводитися так, ніби надворі і справді 1959 рік. А їм, відповідно, не 75 років, а — 55.

Спочатку здавалося, що подібне неможливе. Як викреслити останні 20 років з життя? Швидко з’ясувалося, що дуже навіть легко. Без зв’язку з зовнішнім світом, в якому все ще царював 1979 рік, чоловіки почали говорити, жити і навіть думати так, ніби опинилися у 1959?му.

Персонал поводився з ними відповідно: жодних пропозицій допомогти донести важку сумку або переставити полицю. Жодних нагадувань прийняти таблетки або піти на процедуру. Все робили вони самі!

Уже за тиждень експерименту були приголомшливі результати. У більшості досліджуваних покращилися постава, гнучкість, м’язова сила, зір і пам’ять. Тобто всі ті параметри, яких не щадив вік. Крім того, з’ясувалося, що у більшості учасників в кінці експерименту результати тесту IQ були вищі, ніж на початку.

Найцікавіше: учасники експерименту помолодшали і зовні. Їхні фотографії до і після експерименту показали випадковим людям. Ті, подивившись на фото, вважали, що на знімках «після» чоловіки виглядають в середньому на три роки молодшими.

Тобто експеримент довів, що наше самопочуття безпосередньо залежить від нашого оточення і моделі, яку воно нав’язує.

Якщо ви в 70 будете називати себе дідусем, скаржитися на старість і просити всіх підряд перевести вас через дорогу, ви будете почуватися старими. Але якщо набратися сміливості і проігнорувати запит соціуму на буркотливих пенсіонерів і до самої смерті в 115 років думати, що вам все ще 45 — у вас є всі шанси прожити не тільки довге, але і здорове, активне та щасливе життя.

У 2009 році Еллен Лангер написала на основі своїх експериментів бестселер «Проти годинникової стрілки» (Counter Clockwise). Його варто прочитати, щоб спробувати повернути стрілки годинника в зворотному напрямку.

Читайте також