Без

Без "мозку" та акумулятора - створили новий тип робота

Нещодавно американські вчені з Пенсільванського університету протестували новий тип робота. У нього немає процесора та акумулятора.

Він здатен пересуватися не хаотично, а слідуючи заданому маршруту.

Робот отримує енергію з навколишнього середовища хімічним способом. Він функціонує завдяки двом джерелам енергії.

Перший ґрунтується на каталізі - процесі зміни швидкості реакції за допомогою каталізаторів. Каталітичне джерело енергії частково складається з елементів самого робота, а частково - з навколишнього середовища.

Друге джерело енергії - струм, що отримує з навколишнього середовища робот. Під час тестів робот їздив по алюмінієвому полю.

Незважаючи на відсутність процесора та інших логічних схем, він зміг здійснювати маневри та їздити за маршрутом, який є оптимальним для отримання енергії. Завдяки тому, що інженери використовували два джерела енергії, що живлять два окремі двигуни, робот може працювати без датчиків і чіпа.

Щоб продемонструвати здібності робота, інженери нанесли на алюмінієве поле мідну плівку, що має меншу реакційну здатність і знижує вироблення енергії. Після того як робот наїхав на неї однією з гідрогелевих поверхонь, струм в одному з двох двигунів зменшився. Коли робот наїхав назад на алюміній, струм збільшився і він поїхав далі з колишньою швидкістю.

Таким же чином робот маневрував, виконуючи більш складні завдання.

Читайте також