«Багато чоловіків нині бояться йти служити, але життєво важливо подолати цей страх»

«Багато чоловіків нині бояться йти служити, але життєво важливо подолати цей страх»

Марина родом із Краматорська Донецької області. Вона не з оповідей знає, що таке жити в окупації, бо в 2014 році росіяни захопили її рідне місто. Аби не допустити повторення під час повномасштабного вторгнення, жінка вирішила піти доброволицею в Сили Оборони.

Історію жінки розповіли у 104 бригаді тероборони ЗСУ Рівненщини.

- Я прекрасно знала, що не вистачає медиків. Моя цивільна спеціальність – парамедик, я працювала з тяжкохворими. Коли почалася повномасштабка, у мене на руках було двоє важкохворих. Одну бабусю евакуювали. Друга, на жаль, померла від хвороби. І з того часу руки стали, так би мовити, вільними. У 2020-му підписала контракт, – пригадує Марина.

Вона потрапила в 61-й батальйон 104-ї бригади. Там Марина пройшла шлях від посади взводного медика до старшого медика роти. Побратими та посестри називають її Мадлен. І, каже жінка, постійно і в усьому підтримують.

- Коли я тільки прийшла в роту і нас представляли в підрозділі, командир сказав, що ці дівчата заслуговують на пошану, як мінімум тому, що вони самі сюди прийшли. І хлопці дуже гарно до нас ставляться, вони нас поважають. Навіть на бойовому виході ми постійно відчували турботу, – розповідає військова медикиня.

А на бойових було не солодко. Вже з першого виходу Мадлен відчула всю складність війни:

- Тоді вже був мій перший "трьохсотий", і тоді ж сама отримала поранення (під час ворожого штурму куля зрикошетила в ногу). Але, на власне здивування, я була дуже зібраною і все робила за чітким алгоритмом, хоч працювала наосліп.

Найважче, каже військовослужбовиця, було подолати свій страх перед першим виходом:

- Так, було дуже страшно. Страх не того, що мене там вб'ють, ні. Це якийсь страх невідомості. Пам’ятаю, що коли ми сідали в автобус до точки виходу, то я заспокоїлася, а до того, то аж руки тремтіли. Дуже важливо, наголошує медикиня, зібратися і направити той страх на користь. Саме страх допомагає мобілізувати ті внутрішні ресурси, про які ми часто й самі не здогадуємося.

Вона зауважує, що боятися – це нормально. Багато чоловіків нині бояться йти служити, але життєво важливо подолати цей страх:

- Війна, це правда страшно. Нам всім страшно. Але питання, коли війна прийде до цих чоловіків додому, це ж страшніше буде, ніж коли вони можуть на щось впливати самі. Ворог не прийшов сюди з нами за святковим столом посидіти, відсвяткувати, вони сюди прийшли зі зброєю і коли до нас приходять зі зброєю, нічого доброго там не буде. Важливо зараз захистити свій дім.

Мадлен зазначає, що вона далеко не єдина жінка в армії. Багато дівчат йдуть доброволицями, бо розуміють, що ворогу потрібно дати відсіч:

- Ми ж не тільки медики. Є дівчата – танкістки, є гранатометниці, дроністки. Якщо ми можемо виконувати цю роботу, то чому це не може робити здоровий чоловік?.

З її особистого досвіду – можна навчити будь-кого. Головне – мати бажання, бути вмотивованим.

- Хто приходить до нас з бажанням — будь ласка, ми всього навчимо. У нас проводяться навчання в бригаді та в батальйоні. Якщо є змога – направляють людей на різні фахові курси, підвищення кваліфікації, лідерські курси. Зі мною разом служать хлопці, які до приходу в армію не мали медичного досвіду, але навчалися тут і нині вони дуже хороші медики, – розповідає Марина.

Читайте також