28 червня 2021 - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

28 червня 2021 - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

28 червня - 179-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 186 днів. У XX і XXI століттях цей день відповідає 15 червня Юліанського календаря. 28 червня — День Конституції України.

У цей день у світі відзначається Міжнародний день пірсингу, День числа Тау, Міжнародний день соціального бізнесу.

В Україні - День Конституції, в США - День логістики, День бойової операції «Червоні крила», День страхування, День Поль Баньяна, Щасливий день серцевих обіймів, День клавіші CAPS LOCK, День тапіоки, День «Будь ласка, візьми дітей на роботу», День штату Аляска, у В'єтнамі - День сім'ї, в Казахстані - День працівників засобів масової інформації, в Польщі - День пам'яті Познанського червня 1956 року, в Перу - День севіче.

День Конституції України

День Конституції України є єдиним державним святом, яке закріплене в самій Конституції України. 27 червня 1996 року парламент вирішив розглядати проект Конституції на одному засіданні без перерв.

Голосування відбувалося за кожною статтею окремо і цілими розділами. О 9:18 ранку 28 червня 1996 року за Конституцію України проголосували загалом. Таким чином 321 голосами (з 300 необхідних) було введено в дію Основний Закон України.

У ньому визначалася сильна президентська влада, гарантувалися права приватної власності, затверджувалися нова державна символіка, статус української мови як єдиної державної, Крим визнавався автономною республікою у складі України.

Міжнародне співтовариство визнавало українську Конституцію однією з найдемократичніших у світі.

День ангела сьогодні

День ангела (іменини) сьогодні святкують: Григорій, Єфрем, Кіра, Михайло, Семен, Федір.

Яке православне (християнське) свято сьогодні

28 червня — початок Петрового посту.

Петрів пост

Петрів піст — літній багатоденний піст, встановлений на честь апостолів Петра і Павла. Його ще називають Апостольським, Петропавлівським або Петрівкою.

Розпочинається в понеділок через тиждень після Трійці (П'ятидесятниці), тобто в понеділок, який настає після дев'ятої неділі починаючи з Великодня. Кінець Петрівки завжди припадає 12 липня — на свято святих і всехвальних славних першоверховних апостолів Петра і Павла. Отже, Апостольський піст щороку має різну тривалість: найкоротший триває 8 днів, найдовший – 42 дні.

Петрівка не вважається суворим постом, дозволяється вживати їжу рослинного походження з олією (крім понеділка, середи і п'ятниці) та рибу (у суботу та неділю), оскільки святі апостоли були рибалками. 

Які народні прикмети і традиції сьогодні

Традиції

  •  Селяни в цей день спостерігали за погодою. Говорили: "Дощ на Фіта — погано для жита". Цього дня починали охороняти поля від худобини, а худобу — від соковитої зелені.
  • Якщо цього не робити, домашні тварини можуть об’їстися свіжих пагонів на хлібному полі, що їм загрожує хворобами, а то й загибеллю. Також було прийнято молитися святому Віту про захист худоби від всякої іншої напасті.
  • Перший день Петрівки вважався початком косовиці сіна. Звідси прислів'я: "хто в Петрівку сіна не косить, той узимку в собаки їсти просить".
  • Дівчата пускали на воду клечальні вінки — із квітів, які стояли в хаті на Зелені Свята. Оскільки на Петрівку припадали найдовші дні та найкоротші ночі, вони білили полотно й прядиво, а молодиці поралися біля конопель.

Прикмети:

  • Вважається, що з цього дня всі співочі птахи, крім зозулі, перестають співати.
  • Якщо на небі з'явилися перисті хмари, то в найближчі два дні чекай опадів.
  • Жовті хмари на небі — наступного дня буде дощ.
  • З’явилося 28 червня велика кількість мух – очікуй доброго врожаю гречки.
  • Комарів багато – скоро встановиться погода, і піде дощ

Що не можна робити цього дня

  • Краще не робити нічого важливого, бо є вирогідність того, що воно не вийде і принесе лише збитки.
  • Не можна відмовляти милосердя та допомоги нужденним.
  • Якщо сон проти 28 червня не здійсниться протягом двадцяти чотирьох днів, то вже не варто чекати його виконання. Сновидіння, побачене вдень 28 червня, порожнє.
  • Цього дня ворожили через дух потопельника. Про те, що вам розповість дух потопельника ніколи й нікому розповідати не можна.
  • У цей день не варто вживати алкоголь.
  • Не можна брехати і сваритися.

 

Читайте також