Вкрадений

Вкрадений "Золотий м’яч" Марадони з ЧС-1986 продадуть за мільйони

"Золотий м’яч" найкращого футболіста чемпіонату світу 1986 року в Мексиці Дієго Марадони, який помер у віці 60 років, що майже чверть століття вважався втраченим, буде продано у Парижі 6 червня, повідомляє аукціонний будинок Aguttes.

Легендарного аргентинця нагородили трофеєм за свою блискучу гру на турнірі, де він був капітаном Аргентини у переможному фіналі ЧС-1986 з командою ФРН (3:2).

Стартова ціна цього лота не розголошується, але вона оцінюється в кілька мільйонів євро. Цінний "Золотий м’яч" не лише значущістю, а й кримінальною історією, якою нагорода огорнута.

Як відомо, Марадона отримав приз на церемонії у кабарі «Лідо» на Єлисейських полях у Парижі 1986 року. Згодом він зник, породивши чутки. Подейкували, що Марадона програв його в покер або продав в рахунок погашення боргів. Також була версія, що Дієго зберігав його в сейфі в банку Неаполя, який обікрали місцеві гангстери 1989 року, коли футболіст грав за «Наполі». За «визнанням» одного з членів мафії, трофей потім переплавили у золоті монети.

«Надумана теорія з огляду на те, що нагорода була зроблена зі сплаву золота та міді», — йдеться в аукціонному каталозі Aguttes.

Насправді, як повідомляє France Football, «Золотий м'яч» Марадони було викрадено з банку в Неаполі 1989 року, але ні на які монети його не переплавляли. Aguttes повідомив, що трофей знову з'явився у 2016 році серед інших лотів, придбаних із приватної колекції на аукціоні у Парижі. Тоді скромний колекціонер Абдельхамід зізнався, що купив його за кількасот євро, не знаючи, що це та нагорода. Згідно з французьким законодавством, колекціонер має всі підстави, щоб вважатися власником «Золотого м'яча», оскільки він купив його, не знаючи, що його вкрали, а Марадона, як і його спадкоємці, не заявили права на нагороду протягом трьох років після купівлі.

Таким чином, кілька мільйонів євро опиняться саме у кишені Абдельхаміда.

«Трофей ретельно дослідили і визнали трофеєм "Золотий м'яч Adidas" Дієго Марадони», — заявив аукціонний будинок.

Читайте також