Відомо, чому старі телефони краще ловлять сигнал

Відомо, чому старі телефони краще ловлять сигнал

Здавалося б відповідь на це питання очевидна. Зовнішня антена довше тієї, що розташована всередині корпусу сучасного смартфона. Тому вона здатна зібрати більше енергії сигналу від стільникового вишки. Але не все так просто. Є інший, не настільки очевидний, але не менш важливий фактор, який збільшує дальність роботи телефонів з зовнішніми антенами. Розглянемо це питання з різних сторін.

Вважається, що для передачі радіохвиль мінімальна довжина антени повинна становити чверть довжини хвилі. Самим довгохвильовим і поширеним діапазоном для роботи стільникових мереж служить діапазон 900 МГц. Довжина хвилі становить 310-330 мм, тому антена повинна бути довжиною не менше 8,5 см. У більш високих діапазонах 1800, 2100, 2600 МГц довжина хвилі менше, тому і габарити антен можуть бути нижче. Стало бути орієнтуватися потрібно на ті самі 8,5 см.

Габарити сучасних смартфонів в принципі цілком дозволяють розмістити таку антену в корпусі смартфона, які за рахунок величезних екранів часто перевищують 15 сантиметрів. Але виробникам треба ще вкласти досить ємний акумулятор, потужний процесор, декілька камер. У підсумку, насправді, розміри антен не перевищують 2-3 сантиметрів, що вже не відповідає зазначеному вище правилу.

Це одна з основних причин, чому сучасні смартфони ловлять сигнал куди гірше, ніж перші мобільні телефони з зовнішніми антенами. Але, як ми вже сказали, це не єдиний фактор.

Розташована в корпусі телефону антена оточена іншими описаними вище компонентами. Вона фактично виявляється в ізольованій камері і сигнал, не встигнувши покинути смартфон, вже виявляється ослаблений внутрішніми перешкодами. Але і це ще не все.

Під час розмови ми тримаємо телефон рукою і притискаємо його до голови. В якому б місці корпусу не розташовувалася антена, сигнал, покинувши корпус, відразу ж зіткнеться з наступною перешкодою – власником смартфона. За рахунок цього загубиться ще частина енергії сигналу.

У розрахунках покриття стільникових мереж і проектування стільникових веж навіть є такий термін body loss , який зазвичай приймається 3dB. Тобто сигнал послаблюється майже в 2 рази перш ніж відправиться до стільникового станції або, навпаки, буде прийнятий від неї. Очевидно, що у зовнішню антену, яка фактично знаходиться над рукою і головою користувача втрати сигналу будуть куди менше.

Проте, розвиток стільникових мереж, більш часта установка стільникових веж, впровадження нових технологій знижують негативний ефект від трансформації мобільних телефонів. Але у віддаленій місцевості, там де відстань до базових станцій обчислюється десятками кілометрів всі недоліки сучасних смартфонів спливають, в той час як старі кнопкові телефони працюють як ні в чому не бувало.

Джерело: https://gsminfo.com.ua

Читайте також