У США провели першу в світі трансплантацію ока

У США провели першу в світі трансплантацію ока

Хірурги в Нью-Йорку вперше в історії здійснили трансплантацію цілого ока людині. Як повідомляє Reuters, незважаючи на те, що відновлення зору у пацієнта не відбулося, цей прорив в області медицини вважається великим досягненням.

За даними команди хірургів NYU Langone Health, через шість місяців після операції, проведеної під час часткової трансплантації обличчя, пересаджене око продемонструвало важливі ознаки здоров'я, включаючи функціонуючі кровоносні судини та сітківку.

Доктор Едуардо Родрігес, який очолював команду хірургів, прокоментував операцію як величезний крок уперед, що вважався неможливим століттями. До цього моменту лікарям вдавалося пересаджувати лише рогівку – прозорий передній шар ока.

Одержувачем ока став 46-річний ветеран війни з Арканзасу Аарон Джеймс, у якого внаслідок нещасного випадку було пошкоджено лівий бік обличчя, ніс, рот та ліве око.

Операція тривала 21 годину, і спочатку планувалося включити очне яблуко до трансплантату обличчя лише з косметичних міркувань. Лікарі не розраховували на відновлення зору, але сподівалися зберегти структуру ока.

Трансплантація життєздатного очного яблука відкриває нові перспективи для досліджень, навіть якщо у цьому конкретному випадку зір не відновився. Хірурги використали дорослі стовбурові клітини з кісткового мозку донора, введені у зоровий нерв, щоб сприяти зціленню та заміні пошкоджених клітин. Наразі пересаджене око не має зв'язку з мозком через зоровий нерв.

Доктор Родрігес висловив надію, що співпраця з іншими вченими може розкрити нові можливості для відновлення зору або покращення зображень для людей зі схожими проблемами.

Читайте також