Хабарі носили

Хабарі носили "на гору": на митниці - масштабні затримання

Служба безпеки України заявила про ліквідацію корупційних схем на митницях у Київській, Рівненській та Одеській областях. Затримали трьох посадовців, які входять до керівного складу митних органів. Про це повідомила спецслужба.

- Фігуранти обклали "даниною" українських підприємців, які займаються імпортом  продукції на територію нашої держави, - розповіли в СБУ.

Київ

"На гарячому" затримали заступника начальника одного із митних постів столичної митниці, який здійснював регулярні "побори" з компаній зовнішньоекономічної діяльності. Чиновник вимагав гроші з підприємців за нестворення штучних перешкод під час митного оформлення зарубіжних товарів. До незаконної діяльності залучив митного брокера, який виступав посередником для ведення "переговорів" з імпортерами і передачі "на гору" одержаних хабарів.

Рівне

Повідомили про підозру першому заступнику начальника обласної митниці. Посадовець налагодив схему систематичного вимагання хабарів за безперешкодне митне оформлення іноземних товарів. У разі несплати – на перевізників очікували "додаткові" перевірки вантажів та супровідної документації. Це призводило до штучного затягування строків митного контролю і, як наслідок, зривало договірні зобов'язання імпортерів щодо своєчасної доставки продукції замовникам.

Одеська область

На корупції викрили начальника одного із митних постів. Посадовець діяв у складі створеного ним злочинного угруповання, до якого входили декілька підлеглих і митний брокер. Зловмисники вимагали від імпортерів різні суми хабарів, які залежали від обсягів та виду товарів. Трьом чиновникам митниці і двом їхнім спільникам повідомили про підозри.

- За викритими фактами тривають розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до корупційних схем. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна, - заявили в СБУ.

Читайте також