Знищили дорогу вантажівки чи бобри?

Знищили дорогу вантажівки чи бобри?

Мешканці села Бродівське Острозького району звинувачують аграріїв у руйнуванні дороги. Великогабаритний транспорт, мовляв, вивозить з полів урожай, а заодно нищить дорогу, якою дорослі ходять на роботу чи у магазин, а діти – до школи.

Крім того, кажуть селяни, техніка зруйнувала плиту на мосту, а відтак вода замість русла меліоративної канави обрала собі інший шлях – ту ж таки дорогу. Якщо дорогу не відремонтують, селяни погрожують не пустити до полів орендарів землі.

Ще донедавна ця дорога була щебеневою. Щебінь закупили селяни власним коштом. Транспорт, аби його укласти, організувала місцева влада. Та нині, щоб пройти цією дорогою, потрібне гумове взуття. Та про підбори, каже Марина Корній, вона й не мріяла. Тут аби хоч в болоті не застрягнути! Живе жінка з родиною на вулиці Набережній. Та замість милуватись краєвидами, щодня грузне у багнюці.

- Цією дорогою йдуть діти в школу, а в разі чого їздить пожежна машина чи "швидка". Є інша дорога, яка б сполучила нашу вулицю із селом, але тоді треба йти десять кілометрів замість двох, - каже Марина.

Дорога ніби й польова, та насправді вона сполучає вулицю з селом. На Набережній - близько чотирьох десятків господарств, зо тридцять школярів та кілька стареньких хворих пенсіонерів. Магазину на вулиці немає. Свіжий хліб майже щодня возила спеціальна машина. Та кілька днів хлібовоз на Набережну не звертає. Поки одна частина дороги перетворилась на в’язке болото, інша стала потічком.

- Причина в тому, що завалений міст. Їхав великий трактор, тягнув великогабаритну техніку. Вперся колесами в плиту і завалив її. Плита перекрила рух води і вона пішла в обхід моста – через дорогу. А нам не пройти – не проїхати, - каже мешканець села Бродівське Віталій Денищук.

Та і міст, впевнені люди, цьогорічного врожаю не переживе. Адже соняшник вивозять великогабаритними вантажівками. Відстоюють свою дорогу люди не вперше. Кілька років тому стояли посеред дороги до другої години ночі і таки домоглись, що частину дороги засипали щебенем.

Представник агропідприємства Олександр Мельник каже: допомогли зруйнувати шлях затяжні дощі. А річку, яка нині пливе через дорогу, перекривають не лише завалені плити, а й бобри зі своїми греблями. Відремонтувати сполучення обіцяє після збору соняшника.

- Після того, як вивеземо врожай, приберемо після себе. Щоб підняти плиту з мосту, візьмемо крана. Всі проблемні ділянки залагодимо, - каже заступник керівника агропідприємства Олександр Мельник.

Щоб людям було спокійніше, аграрії навіть написали розписку. Юридичної сили вона, щоправда, немає. Що робити, якщо після збору урожаю дорогу не відремонтують? Обурені селяни вже мають план.

- Вони ж приїдуть сюди ще орати, сіяти. То ми вже їх точно сюди не пустимо. А зараз будемо вірити, бо треба убирати урожай, - підсумовує мешканець села Бродівське Василь Григор’єв.

Читайте також