Знайдені в Китаї скам’янілості змінюють уявлення про динозаврів

Знайдені в Китаї скам’янілості змінюють уявлення про динозаврів

Знайдені в Китаї скам’янілості змінюють уявлення про динозаврів

Вчені з різних країн проводили розкопки у пустелі Джунгарського басейну, розташованого у північно-західній частині Китаю. Там було виявлено скам’янілісті, які стали доказом того, що насправді динозаври не були теплолюбними істотами і проживали в холоді. Протягом тривалого часу було прийнято вважати, що динозаври жили виключно в субтропічних умовах, де було тепло та багато вологи. На це вказували ті скам’янілості, які дослідники знаходили на території Африки та Південної Америки.

Про це повідомляє Eurek Alert.


Також усі знають про теорію, яка каже, що причиною загибелі динозаврів стало падіння величезного астероїда. Космічний об’єкт став причиною підняття в повітря настільки великої кількості пилу, що багато років не осідала на поверхню землі. Це, у свою чергу, спровокувало зміну клімату, температура сильно знизилася, тому багато динозаврів зникли, адже не змогли адаптуватися до нових умов життя.

Останнє дослідження фахівців продемонструвало те, що це теорія неправильна. Насправді динозаври на початку свого існування були максимально морозостійкими, що дозволило їм бути господарями планети протягом майже 150 мільйонів років.

Докази нової версії були виявлені в тонкозернистих пісковикових та алевролітових утвореннях, що знаходилися на дні давніх озер Джунгарської улоговини. Відкладення було утворено близько 206 мільйонів років тому, коли закінчувався тріасовий період. Саме тоді сталося масове вимирання динозаврів, причини якого точно встановити ще не вдалося.

Джунгарський басейн розташований за Полярним колом. Відкладення свідчать, що понад 200 мільйонів років тому у цьому регіоні були дуже сильні морози. Коли дослідники займалися вивченням берегової лінії озер, вони змогли знайти сліди динозаврів, що дуже їх здивувало.

Також вчені знайшли велику кількість гальки, діаметр якої становив близько 1,5 сантиметра. Вони наголосили, що далеко від берегової лінії її не повинно бути. Єдиним поясненням цього є те, що галька є уламками величезних шматків льоду, який міг виникнути на березі, а потім поступово сповз в озеро. Це свідчить про те, що Джунгарський басейн регулярно покривався шаром льоду, але у подібному кліматі динозаври почувалися чудово.

Читайте також