Змінились правила виплат для ВПО: гроші отримають не всі

Змінились правила виплат для ВПО: гроші отримають не всі

Від 1 березня виплати для внутрішньо переміщених осіб отримуватимуть уже не всі. Допомогу автоматично продовжать для найвразливіших категорій, які не мають можливості працювати:

* пенсіонерів, у яких станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн;

* людей з інвалідністю I чи II груп, дітей з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворих дітей;

* дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування – до віку 23 років, а також батьків-вихователів і названих батьків.

Іншим категоріям ВПО потрібно подавати нову заяву на виплату допомоги. Її можна буде отримати за умови, якщо розмір доходу в таких родинах не перевищує 9 444 грн на одну людину.

Під час подання документів на виплати державні органи перевірятимуть майновий стан переселенців. У допомозі буде відмовлено тим родинам, у яких протягом трьох місяців перед зверненням хоча б хтось вчинив певні дії або відповідає таким критеріям:

* придбав автомобіль молодше від п’ятирічного віку;

* одноразово оплатив роботи чи послуги на суму понад 100 тисяч гривень;

* придбав нерухомість, земельну ділянку, товари довгострокового вжитку, іноземну валюту або банківські метали, цінні папери – на суму понад 100 тисяч гривень;

* має на депозитному рахунку кошти чи облігації внутрішньої державної позики на загальну суму більше 100 тисяч гривень;

* має у власності придатне до проживання житло площею не менше 13,65 кв. м на одного члена сім’ї на території, де не ведуться бойові дії і яка не є тимчасово окупованою;

* придбав житло за рахунок грошової компенсації з державного чи місцевого бюджету;

* після переїзду перебуває на повному державному утриманні або в місцях позбавлення волі.

Також допомогу не призначать тим, хто на момент звернення перебував за кордоном більше 30 днів поспіль або 60 днів сукупно протягом шести місяців – крім службових відряджень, оздоровлення та лікування. А також – засудженим за колабораціонізм чи оголошеним у розшук.

Не отримуватимуть після 1 березня допомогу й ті, хто повернувся до свого житла, яке розташоване на тимчасово окупованій території.

Також ще шість місяців виплат у разі подавання заяви зможуть отримати:

* родини з дітьми до 14 років, які не можуть відвідувати виховні й навчальні заклади чи їхнє навчання відбувається в гібридному форматі, через що батьки не мають змоги працювати;

* родини, у яких один із членів сім’ї доглядає за особою з інвалідністю I групи чи дитиною з інвалідністю віком до 18 років або тяжко хворою дитиною;

* діти, які прибули без супроводу батьків;

* вагітні жінки від 30 тижня вагітності.

Читайте також