Українцям на окупованих територіях загрожує депортація

Українцям на окупованих територіях загрожує депортація

Українцям в окупації, які відмовилися від паспортів Російської Федерації, загрожує депортація до віддалених областей Росії.

На тимчасово окупованих територіях України проживає близько 2,8 млн жителів, які наразі є власниками російських паспортів, повідомило Міністерство оборони Великої Британії у Twitter.

"Росія надає доступ до послуг у цих регіонах, включаючи соціальні послуги та охорону здоров'я, виключно за умови отримання російських паспортів. У квітні російській диктатор Володимир Путін видав указ, згідно з яким жителі ТОТ, які відмовляються від російських паспортів, стануть іноземними громадянами чи особами без громадянства. Такі особи мають право проживати у ТОТ лише до 1 липня", - йдеться у зведенні британської розвідки.

Існує реальна ймовірність того, що будь-які особи на ТОТ після цієї дати, які не мають російського паспорта, будуть депортовані або затримані.

"Нещодавня риторика заступника голови Ради національної безпеки РФ Дмитра Медведєва вказує на те, що окремі особи можуть бути депортовані у віддалені райони Росії. Кремль проводить невпинну політику русифікації на ТОТ. В іншому указі про військові округи від 26 лютого йдеться, що ТОТ тепер увійде до складу Південного військового округу Росії. Кремль прагне зробити інтеграцію ТОТ до складу Російської Федерації незворотною", - зазначають у Міноборони Великої Британії.

Читайте також