З’їли консерви із свинини і опинились у лікарні
До Волинської інфекційної лікарні потрапило подружжя із села Кухітська Воля Зарічненської громади із діагнозом ботулізм. Причиною харчового отруєння стало вживання консерви із свинини домашнього приготування.
Як повідомила речниця Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Оксана Кравець, діагноз встановили після клінічних проявів, характерних для ботулізму.
У лікарні 44-річному чоловіку та його 42-річній дружині ввели ботулінічний антитоксин. Нині вони перебувають під медичним наглядом та отримують стаціонарне лікування.
Зі слів Оксани Кравець, це - п’ятий випадок ботулізму, зафіксований на Рівненщині цьогоріч.
Інфекційно-токсичне захворювання виникає внаслідок потрапляння до організму ботулотоксину, що виробляється бактеріями, які розмножуються у середовищі з низьким вмістом кисню, наприклад, у консервах, соліннях чи копченостях, які неправильно приготували або зберігали без дотримання норм.
- Іноді продукт може не мати якихось змін. Зазвичай він здається, таким як він має бути, тобто не змінений ні смак, ні колір. Але таке буває, що там вже може знаходитися токсин. Тому не варто вживати придбані продукти невідомого джерела і купувати десь на стихійних ринках консервовані продукти. Токсин ботулізму є анаероб, тобто — це той збудник, якому звичне середовище без кисню, яке є в консервах, - пояснюють фахівці.
Розміщення збудника ботулізму часто може бути локальним. Тобто можна поїсти одну тушкованку і, наприклад, одна людина може заразитися, а друга може поїсти — й не мати жодних симптомів.
Клінічні ознаки зазвичай проявляються протягом 12-24 годин після вживання зараженого продукту.
Основні симптоми: слабкість та запаморочення, порушення зору, сухість у роті, труднощі при ковтанні та мові, м’язова слабкість, що може прогресувати до паралічу. У тяжких випадках — порушення дихання, що може призвести до смерті.
Аби не заразитися ботулізмом, фахівці радять:
* не використовувати брудні або пошкоджені інгредієнти;
* термічно обробляти продукти. Консерви та паштети мають проходити ретельну стерилізацію;
* уникати домашніх консервів із м’яса, риби чи грибів, якщо вони не пройшли правильну обробку;
* зберігати продукти у холодильнику;
* перевіряти стан консервів перед вживанням. Надуті кришки, неприємний запах чи зміна кольору продукту — сигнал, що їжу не можна вживати;
* не купувати консерви чи домашні заготовки з невідомих джерел.