Земля матиме кільця, як Сатурн. Тільки зі сміття

Земля матиме кільця, як Сатурн. Тільки зі сміття

Астрономи вважають, що Сатурн втратить кільця в майбутньому, а Марс може отримати їх через розпад своїх супутників. Цікаво, що у Землі теж можуть бути кільця, і це станеться незабаром. Однак вони будуть зовсім іншими.

Як пише Оxu.az з посиланням на hi-tech.news, вчені б'ють на сполох, що засмічення орбіти Землі ніколи не було таким інтенсивним, як сьогодні. Якщо в цьому питанні нічого не зміниться, а, швидше за все, так і буде, якщо дивитися через призму відсутності глобальної реакції на засмічення океанів, Земля в найближчому майбутньому "збагатиться" кільцями сміття.

Європейське космічне агентство повідомило, що в даний час близько 170 млн. фрагментів космічного сміття обертаються навколо нашої планети. Це уламки діаметром понад один міліметр. Тим часом майже 700 000 мають діаметр більше 1,3 см. Вчені попереджають, що кожен з цих фрагментів виходить з-під контролю і може пошкодити космічні об'єкти.

В гіршому випадку незабаром може статися апокаліптична ланцюгова реакція. Коли один із найбільших космічних уламків стикається з великим супутником, він руйнується, а наступні фрагменти вдаряють по інших об'єктах, створюючи сцени, добре відомі нам за фільмом "Гравітація". Зрештою, на орбіті сформуються кільця з уламків, що унеможливить космічні місії.

В даний час кілька космічних агентств та приватних компаній розробляють технології видалення космічного сміття. Проте експерти зазначають, що очищення орбіти може зайняти багато десятиліть, а тим часом додаватиметься більше сміття, тому що компанії через зниження витрат не хочуть створювати супутники, які самі розпадуться в атмосфері.

Читайте також