Захищала маму: дев’ятирічна дівчинка вдарила ножем у спину батька

Захищала маму: дев’ятирічна дівчинка вдарила ножем у спину батька

Сімейна драма розігралась в одній із п’ятиповерхівок у Костополі. Свідком сварки між батьками стала їхня дочка, учениця третього класу. Нетверезий чоловік гамселив матір до тих пір, поки не відчув леза у спині. Від кровотечі забіяку спочатку рятувала побита ним жінка, а потім і медики "швидкої".

Щовечора крики та добірна лайка – до такого сценарію за дверима сусідів пані Галина давно звикла. Того ж вечора жінка шуму не чула. Лише відчайдушний стукіт у двері.

- Сусідка Наталія постукала мені в двері і попросила викликати швидку допомогу. Я побачила лише кров. І мені стало дуже страшно, - розповідає сусідка подружжя Галина.

Поранений в спину чоловік лежав у коридорі, розповідають медики. Його дружина тримала на рані рушника. Через кровотечу боялась відсунути тканину бодай на секунду. Зупинив кров фельдшер Віктор Мельник. А заодно довелось спиняти і постраждалого. Чоловік із явними ознаками сп’яніння виривався і босоніж втікав з квартири. Медикам вдалось доправити його до травмпункту, а потім госпіталізувати до лікарні. Звідки у нього травма, спочатку чоловік не зізнавався.

- А дорогою до лікарні пацієнт сказав: "Дожився, що дитина піднімає руку на батька". Коли ми були в квартирі, дитина не говорила нічого, лише плакала, - каже фельдшер швидкої допомоги Віктор Мельник.

Наталія із Олександром офіційно не одружені. Втім, давно живуть разом і виховують спільну донечку. Розслідувати різанину взялась поліція. До завершення експертизи вони не виключають, що поранення чоловікові могла завдати і дружина. Втім, усі учасники інциденту стверджують: ніж до рук взяла дитина.

- Слідчі з’ясували: у вечірній час виникла сварка між подружжям. Чоловік вчинив бійку. Побачивши це, малолітня дитина, можливо, захищаючи матір, завдала ножем удар в спину своєму батьку. Дівчинка розповідає деталі інциденту досить спокійно і чітко, попри свій вік, - коментує керівник слідчого відділення Костопільського відділу поліції Роман Максимчук.

- Вихована дівчинка і порядна її мама, – так про сусідів відгукується пані Галина. Жінка зізнається: найбільше в цій історії їй шкода школярки.

- Чоловік дуже знущався з них, тому дитина вимушена була таке зробити. Я у тій квартирі чую крики щодня. Під час сварок дитина кричала і плакала. У неї психіка вже порушена, раз вона таке зробила, - каже сусідка Галина.

Досі про родину не знали ні в поліції, а ні у соціальній службі. Домашнє насилля, яке нині ледь не завершилося трагедією, ситуацію змінить.

- Ми відвідаємо сім’ю, будемо працювати із дитиною. Адже якщо це вже, на превеликий жаль, сталось, значить, дитина була свідком фізичного та психологічного насильства у сім’ї не вперше і вона потребує допомоги психолога, - говорить керівник Служби у справах дітей Костопільської міської ради Оксана Козлюк.

Розслідування кримінального провадження ще триває. Але невдовзі його закриють, кажуть у поліції. Адже віку, з якого настає кримінальна відповідальність, дев’ятирічна дівчинка ще не досягла. Чи не погрожує їй батько, який після лікарні вже повернувся додому? До поліції таких скарг не надходило. Тим часом сусіди кажуть: чоловік, якого ледве не вбила маленька донька, нарешті перестав тероризувати власну родину.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також