Водійка вантажівки, зварниця та коваль – такі професії освоюють жінки на Рівненщині

Водійка вантажівки, зварниця та коваль – такі професії освоюють жінки на Рівненщині

З початком повномасштабної війни на Рівненщині поступово змінюється ситуація на ринку праці. Нині жінки все частіше освоюють професії, які раніше вважалися суто чоловічими, розповідають у Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

- Чоловіки захищають кордони країни, а жінки замінюють їх на робочих місяцях. 70% наших слухачів нині – жінки. Ми спостерігаємо поступове згладжування так званих гендерних кордонів в обранні професії. Чому це відбувається? Тому що прогрес не стоїть на місці, й технологічний процес у так званих чоловічих професіях суттєво полегшився. Тому жінки фізично можуть витримувати ці навантаження, - розповідає заступниця директора з методичної роботи Оксана Зигалова.

Так, нещодавно в Олександрійському навчальному відділенні дві жінки, одна з яких переселенка, навчалися за професією «Електрозварник ручного зварювання 2 розряду». Серед випускників є жінки-верстатниці деревообробних верстатів, фахівчині ІТ-сфери. Є приклад, коли жінки отримували посвідчення водія категорії С, тобто мають право керувати вантажівкою та трактором.

Нині вже друга жінка в історії Гощанського навчального відділення опановує професію коваля. Одна з них – Тетяна Поліщук. Чоловік нині на фронті, тож усі клопоти – на її плечах. Жінка вирішила спробувати себе у новій професії й говорить, що вона їй подобається.

- Полюбила практичні заняття у майстерні. Приємно відчувати, що ти можеш зробити елемент до кованого виробу із розжареного прута арматури. А перші мої вироби – скоби для ЗСУ, - поділилися жінка.

Загалом за останні два роки у Рівненському центрі профтехосвіти пройшли навчання, перепідготовку чи підвищення кваліфікації понад 14 тисяч осіб, з них майже дві тисячі – за власні кошти чи кошти роботодавця.

Читайте також