Власники паїв Рівненщини зможуть продати свою землю

Власники паїв Рівненщини зможуть продати свою землю

На Рівненщині нараховується понад 200 тисяч власників паїв. Після того, як земельна реформа набуває чинності, тобто з 1 липня 2021 року, вони матимуть право продати свої наділи. Тоді як до цього не мали такої можливості.

- Земельна реформа стане ключовою в Україні. І ефект від неї відчує кожен житель Рівненщини, кожен громадянин. Десятиліттями в Україні існував мораторій на землю, який сформував тіньовий ринок, низьку продуктивність фермерства, розкрадання землі та бідні села. Водночас, завдання земельної реформи – зробити відносини у сфері землеустрою зрозумілими й прозорими, і головне – дати поштовх українській економіці - зазначив перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін під час онлайн брифінгу.

Нагадаємо, у березні торік Верховна Рада ухвалила Закон про ринок землі. Фактичний старт земельної реформи - 1 липня 2021-го року. З цього часу власники паїв, а їх на Рівненщині понад 200 тисяч, матимуть право продати свою землю.

Ухвалений закон, зокрема, передбачає:

* з 1 липня купувати сільськогосподарські землі в Україні зможуть тільки фізичні особи – громадяни України і не більше 100 гектарів на одну людину;

* землі сільськогосподарського значення державної та комунальної власності продаватися не будуть;

* продати землю іноземцям можна буде тільки після схвалення на референдумі. Також Сергій Подолін додав, що це буде тільки перший етап земельної реформи.

Другий розпочнеться з 1 січня 2024 року: тоді право купувати сільськогосподарську землю отримають юридичні особи, власниками яких є громадяни України. Також, щоб земельна реформа запрацювала, парламенту потрібно ухвалити ще кілька законопроєктів, повідомляє пресслужба РОДА.

Читайте також