Високі чоловіки і стрункі жінки отримують вищі зарплати – дослідження

Високі чоловіки і стрункі жінки отримують вищі зарплати – дослідження

Фахівці Університету Айови вивчили дані 2383 осіб у віці від 18 до 65 років і виявили суттєві взаємозв'язки між зовнішніми даними і рівнем доходу. Вони можуть вказувати на існування упередженості роботодавців на ринку праці, повідомляють вчені в рецензованому міждисциплінарному журналі PLOS One, передає TJournal.

Це не перше дослідження впливу зовнішності на професійну успішність, але попередні роботи базувалися на суб'єктивних оцінках, отриманих у ході опитувань. Тепер же вчені використовували максимально об'єктивні метрики – спеціально навчена нейромережа оцінювала зростання і статуру людей за результатами 3D-сканування тіла.

 

Результати показали, що зріст чоловіка статистично значимо впливає на його дохід – кожен сантиметр додає приблизно $998 на рік, причому ця закономірність проявляється для середнього класу і багатих людей, але не для бідних і незаможних. Дослідники не виявили ніякого зв’язку між зайвою вагою та розміром заробітку чоловіків.

 

Для жінок важливим фактором, навпаки, виявилася саме зайва вага – вона знижує рівень доходу на $934 при збільшенні індексу маси тіла на одиницю. Тоді як зріст і співвідношення стегон до талії не увійшли в число важливих факторів – як низькі, так і високі жінки приблизно з однаковою ймовірністю можуть побудувати успішну кар'єру.

 

Вчені припускають, що це може вказувати на упередженість стосовно зовнішності працівників – наприклад, рослі чоловіки можуть здаватися більш впливовими і авторитетними, через що їх будуть швидше просувати по кар'єрних сходах.

 

Але також не можна виключати внутрішні причини: високі чоловіки і стрункі жінки можуть бути більш цілеспрямованими і впевненими в собі.

 

Нагадаємо, стрес та інші негативні емоції працівників у 2020 році досягли рекордного рівня і обходяться світовій економіці в $8,1 трлн щороку, випливає з дослідження.

Читайте також