
Вирощують 150 сортів винограду — з різних куточків України
Подружжя Анатолій та Галина Гарбари з міста Корець вирощують на власному подвір'ї 150 сортів та понад 200 кущів винограду. Вони почали займатись виноградарством 15 років тому. Сім'я Гарбарів розповіла, що розпочинали справу із декількох саджанців, а пізніше — шукали екзотичні сорти, які можна вирощувати у кліматичних умовах, притаманних для Рівненщини.
64-річний виноградар Анатолій Гарбар показав Суспільному цьогорічний урожай пізніх сортів винограду. Ягоди він вирощує на своєму подвір'ї.
- Почав займатись дуже давно, років 15, а може й більше, може й 20 тому. Це все випадково — з двох пагонів, які виростив сам. Сподобалось, побачив урожай і зацікавився. Потім почав збільшувати й збільшувати. Сортів — 150, виноградів загалом — 250 може бути, бо щороку 10-15 ми прибираємо. Не підходять до нашого клімату, — розповів виноградар.
150 сортів винограду Анатолій Гарбар та його дружина Галина привезли з різних куточків України. Догляд за садом займає увесь вільний час подружжя, поділився Анатолій Гарбар.
- Був молодший, була інша робота, працював будівельником. У мене не вистачало на таке часу, то я навіть не думав. Вже як став старшим, робота будівельна стала важкою, та й перейшов на щось інше. Свій тут мікроклімат: у нас долина, тепло, затишно, немає протягів. Протягів виноград не терпить, йому потрібно, щоб було тихо, тепло, як кажуть "південна" рослина, — пояснив Анатолій Гарбар.
Галина Гарбар розповіла, звідки дізнається інформацію про розведення плодів та як ділиться знаннями з іншими:
- Я так, як прессекретар, тому що виноградна справа потребує багато фізичних зусиль, але разом із тим вона потребує ще й багато знань. Знання я черпаю зараз в інтернеті, там багато всього. Я там спілкуюся із виноградарями різними. Ми маємо свою виноградну групу у Facebook. Вона називається "Виноградні викрутаси, присадибні прибамбаси" і налічує десь 15 тисяч учасників. Там я веду різні рубрики. Розповідаю і про сорти, і про те, як правильно садити, доглядати. Тому що це ціла наука.
Усю роботу подружжя Гарбарів виконують разом. З урожайними сортами винограду їздять на фестивалі, виставки, благодійні заходи, де збирають гроші на підтримку війська.
- Я люблю, щоб було естетично, щоб було красиво, а чоловік любить, щоб було практично. Тому у нас такий симбіоз — практичного із красивим. Красиве і корисне. У перші роки ми його їли дуже багато. А зараз вже так — підеш того поскубаєш, того поскубаєш. Якось можна сказати, що ми його уже наїлися, мабуть. Я не роблю з нього ніяких масок, я не роблю з нього ніяких косметичних процедур. Я можу одне сказати, що якщо його дуже багато їсти, то на вагу він впливає. Тому бажано його їсти до обіду, а з обіду вже хай чекає на ранок, — поділилася Галина Гарбар.
Також із зібраного урожаю винограду Анатолій Гарбар власноруч виготовляє вино.
- Тут вино з кишмишів, тут з ожиною іде, тут — сорт "Кристал" і додаю "Мускат" іще до нього, це — світлі вина. Там далі — ожина, де вина із червоних виноградів. Усе я вино люблю: і біле, і рожеве, і червоне. Вина домашні всі корисні, — пояснив виноградар.