Виїзд за кордон з дітьми: як підготуватись до подорожі та швидко пройти митний контроль

Виїзд за кордон з дітьми: як підготуватись до подорожі та швидко пройти митний контроль

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в нашу державу велика кількість людей - особливо жінок із дітьми - виїхали за кордон. На літо багато хто повернувся до власних домівок, однак зараз черги на кордонах знову б'ють рекорди.

Хто може вивезти неповнолітню дитину за кордон

Дитині до 16 років дозволити виїхати з України прикордонники можуть лише у супроводі дорослого. В умовах воєнного стану це можуть бути:

* батьки;

* один із батьків - мати чи батько (на час воєнного стану нотаріальна згода другого з батьків не потрібна);

* родичі дитини - бабуся, дідусь, повнолітні брат чи сестра, мачуха або вітчим (без нотаріальної згоди батьків, але за наявності документів, які підтверджують родинні зв`язки);

*опікуни;

* треті особи, яким батьки дали на це дозвіл (за наявності нотаріальної або засвідченої органами піклування згоди батьків).

Трапляються випадки, коли один із батьків офіційно забороняє виїзд дитини за кордон. У такій ситуації нотаріальна згода другої сторони (оригінал) необхідна.

Які документи необхідні

Зазвичай, плануючи подорож, варто збирати з собою всі документи, що можуть стати у пригоді. Якщо ви з дитиною плануєте перетинати державний кордон, під рукою мають бути перш за все:

* свідоцтво про народження (дитини);

* закордонні паспорти (дитини й дорослого).

Якщо дитина виїздить з одним із батьків, дехто рекомендує мати при собі також:

* свідоцтво про реєстрацію шлюбу;

* паспорт громадянина України (дорослого);

* паспорт громадянина України - ID-картку (дитини)

У випадку, коли дитина перетинає кордон із родичами, мають бути документи, що підтверджують родинні зв'язки (свідоцтво про народження тощо).

Коли дитина може виїхати за кордон самостійно Згідно з чинним законодавством, право на вільний (самостійний) виїзд за межі країни мають особи 16 років та старше. У такому віці дітям не потрібні додаткові дозволи від батьків чи інші супровідні документи.

Для перетину кордону 16-річній особі бажано мати при собі повноцінний пакет документів (на всі випадки життя):

* паспорт громадянина України (ID-картку);

* ідентифікаційний код (довідку про присвоєння індивідуального податкового номера (ІПН);

* свідоцтво про народження;

* закордонний паспорт;

* візу (за потреби).

Головне - завчасно підготуватися і скласти все найцінніше в одному зручному та безпечному місці, щоб ніде нічого не загубити.

Чи можуть не пустити додому

Статтею 1 закону України "Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України" передбачено, що громадянин нашої держави ні за яких обставин не може бути обмежений у праві на в'їзд додому. Тож всі побоювання, що через якісь проблеми особу можуть не пропустити назад в Україну, не мають під собою жодних підстав.

Читайте також